Del 15 al 21 d’agost, Gràcia es transforma. 21 carrers i places s’engalanen per celebrar la festa major, que aquest any tindrà gairebé un miler d’activitats. S’hi celebraran un gran ventall d’esdeveniments, pensats per a tots els públics, que s’estendran per tot el barri. Ja arriben les festes de Gràcia.

Carrers guarnits

Aquest any, 21 carrers i places participen en el concurs de guarniments. El 14 d’agost a la nit els veïns van fer els últims retocs després de mesos de feina perquè el 15 al matí tot estigués a punt per rebre els primers visitants. Durant set dies, aquests carrers es convertiran en l’epicentre de la festa, omplint-se d’activitats per a veïns i visitants. La data important per a tots ells és el 17 d’agost a la tarda, quan es donen a conèixer els guanyadors del concurs de carrers.

Aquest any, la masia catalana, del Carrer de la Llibertat, ha estat la gran guanyadora, qui s’ha endut el premi per primera vegada després de 20 anys participant als guardons. Tots aquells visitants que s’hi apropin es podran transportar al món rural, amb la seva masia, el corral, els animals, l’era o les eines, i un gran espantaocells enmig d’un camp de gira-sols.

Aquest any els visitants han pogut gaudir d’una gran varietat de temàtiques: hi ha carrers dedicats a la jungla, a Mèxic o als videojocs. Aquesta és la llista completa ordenada segons els premis atorgats en el concurs de guarniments:

   1. Carrer de la Llibertat: ‘Els sons rurals’
   2. Carrer de Verdi del Mig: ‘Ave Verdi’
   3. Plaça de Rovira i Trias: ‘Sastreria i confeccions Rovira&Cia’
   4. Carrer de Jesús: ‘El món dels somnis’
   5. Carrer del Progrés: ‘Progrés és el més vital’
   6. Carrer de Joan Blanques de Baix de Tot: ‘La Lello a Baix de Tot’
   7. Travessia de Sant Antoni: ‘Olimp 54’
   8. Carrer de la Fraternitat de Dalt: ‘Vi Fratern My Friend’
   9. Plaça de la Vila de Gràcia: ‘La Vila dels monstres divertits’
   10. Carrer de la Fraternitat de Baix: ‘e=v·t’
   11. Carrer de Joan Blanques de Baix: ‘Món d’abelles’
   12. Carrer de Berga: ‘Jungla Berga’
   13. Carrer de Tordera: ‘Tardor’
   14. Carrer de Providència: ‘Providència i els seus amics’
   15. Carrer de Maspons: ‘Viva México, Maspones!’
   16. Carrer de Puigmartí: ‘Aloha’
   17. Carrer de la Perla: ‘Barcelona parc d’atraccions’
   18. Carrer del Perill:  ‘Vídeojocs Perill’
   19.  Carrer de Ciudad Real:  ‘Totoro i els seus amics (El món de Miyazaki)’
   20. Plaça del Poble Romaní: ‘Ederlezi’
   21. Carrer de Mozart: ‘Mozart invaders’


  D’aquests carrers, n’hi ha diversos que estan de festa: el Carrer de Verdi celebra 40 anys participant en el concurs; el Carrer de Llibertat fa 20 anys i el Carrer de la Perla en fa 10 que s’engalana.

  Gairebé un miler d’activitats

  En total s’han programat 995 activitats pensades per a totes les edats. Hi haurà tallers per als més petits, xerrades, sopars populars o, fins i tot, una gimcana familiar per conèixer el barri. Com és habitual, però, els grans reclams vindran per la programació musical. Hi ha programats més de 200 concerts, entre els quals dos per presentar discos nous —el dels Sabor de Gràcia i el d’Ebri Knight.

  A més, durant aquests dies també es faran dos festivals de música: d’una banda, el Festigàbal, que tindrà lloc el 17 i 18 d’agost als Jardins de la Sedeta; de l’altra, l’Error Fest III, el 20 d’agost a la plaça de Rovira i Trias.

  Festa Major Gràcia

  Els espais festius coorganitzats entre el districte de Gràcia i altres entitats s’ubicaran en quatre de les places de la Vila: la plaça de les Dones del 36, la plaça de la Revolució, la plaça del Sol i la plaça del Diamant. A la pàgina web de la Fundació Festa Major de Gràcia hi trobareu tota l’agenda d’aquells dies. 

  Això sí, com cada any, i amb l’objectiu de fomentar la programació d’activitats diürnes i reduir l’oferta nocturna, s’ha establert un límit en l’horari. Els horaris de festa als carrers són fins a les 2 h en dies feiners i vigílies de feiners, i fins a les 3.30 h divendres i dissabte.

  Novetats en els actes de cultura popular

  La programació de cultura popular pren aquest any un nou impuls reforçant-se amb diverses novetats. L’imaginari festiu gracienc ha guanyat un element més, amb la incorporació de l’Àliga de Gràcia. La nova figura va ser presentada el 16 d’agost al matí i, a partir de llavors, s’ha convertit en l’encarregada de fer els balls d’homenatge del districte.

  Però aquesta no és l’única novetat destacada pel que fa a la cultura popular. Aprofitant la festa, l’Esbart Vila de Gràcia, recentment creat, s’ha presentat en societat i s’ha sumat així a les colles de cultura popular que hi ha a la Vila de Gràcia. La presentació va tenir lloc el 17 d’agost a la plaça d’en Joanic.

  Qui també aportarà novetats a la festa seran els geganters de Gràcia, que han apostat per engegar dues iniciatives. Per una banda, faran La convidada, una cercavila de gegants que tindrà lloc el 19 d’agost i comptarà amb la participació d’una colla convidada. L’altra novetat, serà el Toc de plegar, una cercavila nocturna amb els gegants i gegantons del barri que servirà com a final simbòlic de la festa i que tindrà lloc el dia 21 d’agost després del correfoc.

  Diades castelleres

  Els castellers tenen un paper destacat en el 201è aniversari de la festa. El 17 d’agost han celebrat la diada castellera de vigílies, que aquest any ha comptat amb la Colla Jove dels Castellers de Sitges. El dissabte 18 és el dia fort amb la celebració de la diada, en què participaran els Xiquets de Reus, Moixiganguers d’Igualada i la Colla Joves dels Xiquets de Valls.

  Castellers de la Vila de Gràcia

  Pregó

  El pregó és el tret de sortida de la festa major. Aquest any l’encarregada de fer-ho va ser Elena Carreras, que és la cap d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Carreras té un vincle estret amb Gràcia des que va començar a participar en el Centre Moral de Gràcia. És monitora de la Lliga de la Llet de Gràcia al Centre Artesà Tradicionàrius. Se l’ha triada perquè es vol reivindicar la tasca de les dones gracienques.

  Servei ininterromput de metro divendres i dissabte

  Durant la festa hi ha molts carrers que estaran tallats al trànsit. Per això, des de l’Ajuntament es recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se els dies de festa. Per afavorir-ho, TMB oferirà servei ininterromput de metro la nit de divendres, 17, a dissabte, 18 d’agost. La nit de dissabte a diumenge el servei funcionarà tota la nit, com és habitual.