Diversos policies nacionals que l’1 d’octubre van intervenir a punts de votació de la ciutat de Barcelona han acusat els concentrats de formar una “massa” per impedir la seva feina i de rebre’ls amb violència. El gruix de les declaracions d’aquest dimarts al judici del procés s’han centrat en membres del Cos Nacional de Policia que van actuar a Ciutat Vella, en concret a l’Escola Mediterrània, l’Institut Pau Claris i l’Escola Pia Sant Antoni.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Sense mostrar la imatge, els agents que van intervenir al districte han coincidit a dir que no van veure cops amb defenses policials ni tampoc, per exemple, puntades de peu de la policia als manifestants. En canvi, sí que han descrit actituds violentes en els votants. En aquesta línia s’ha expressat el responsable dels equips que havien de fer els escorcolls i decomisos d’urnes i material als punts de votació de Ciutat Vella. En el cas de l’Escola Mediterrània, aquest policia ha dit que els votants estaven fent cua i que es van concentrar a la porta quan els van veure arribar. Afirma que els van donar cops amb paraigües i que fins i tot portaven cascos de moto. Pel que fa a l’Escola Pia Sant Antoni, ha relatat que, quan volien marxar-ne amb les furgonetes, els van “ploure” cons, pedres i tanques d’obres.

Sobre els mateixos fets també ha declarat un subinspector que es va encarregar de fer tasques d’informació a Ciutat Vella. Quan l’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, li ha demanat que quantifiqués els fets, ha respost que va veure una sola persona amb casc, d’entre 300 o 400 concentrats. Pel que fa a les tanques, ha dit que va poder veure com se’n llançava una.

El dispositiu dels Mossos, en el punt de mira

L’interrogatori de les acusacions també ha posat en el punt de mira el paper dels Mossos d’Esquadra el dia del referèndum, com ja han fet altres responsables policials en les seves declaracions al judici. És el cas, per exemple, del coordinador del dispositiu de l’1 d’octubre, Diego Pérez de los Cobos, o dels excaps de la policia espanyola.

Aquest dimarts, la majoria de policies han parlat d’actitud passiva però també han descrit un enfrontament entre els dos cossos policials. En concret, l’incident que relaten es va produir a l’Escola Mediterrània quan agents de la policia catalana van interposar-se davant una furgoneta de la Policia Nacional. Segons el policia que ha declarat, els van retreure l’actuació i els van demanar “que ens calméssim, que què ens passava, si estàvem bojos…”.

Alguns dels qui han declarat també han descrit com en diversos punts de votació els mateixos concentrats van entregar les urnes als Mossos en acabar el recompte. Asseguren que, mentre se les enduien, se’ls aplaudia i corejava amb crits com “Aquesta és la nostra policia”.

Al marge d’actuacions concretes, un comissari de la unitat central de la comissaria d’informació de la Policia Nacional ha assegurat que el dispositiu dels Mossos estava dissenyat per permetre el referèndum. “El dispositiu era per a una votació normal”, ha dit. Pel que fa a l’actuació dels cossos espanyols, considera que va ser “quirúrgica” davant el que ha qualificat de “resistència de caràcter subversiu”.

No van poder actuar a més punts

Els agents també han explicat per què no es va intervenir en més punts de votació. En alguns casos, han dit que el nombre de persones que hi havia ho feia inviable. Les instruccions, que el responsable dels decomisos a Ciutat Vella ha dit que rebia del CECOR, el centre de coordinació, van ser d’aturar les actuacions en un moment donat per motius de seguretat i “perquè el volum de gent era important”.

En canvi, en altres punts, com al districte de Sants-Montjuïc, han assegurat que no hi van intervenir perquè no tenien prou unitats d’ordre públic. En aquest cas, les instruccions no es van modificar al llarg del dia sinó que ja eren de no actuar des de primera hora del matí. La seva feina, segons han explicat, consistia a informar el CECOR de la situació que hi havia.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici als presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]portant;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]