estufes terrasses barcelona

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha fet públic un comunicat en què demana a l’Ajuntament de Barcelona que prohibeixi l’ús d’estufes a les terrasses a partir del gener del 2023. L’Ordenança de terrasses actual ja preveu la prohibició de les estufes de combustió a les terrasses de Barcelona a partir de l’1 de gener del 2025, però l’entitat vol que s’avanci la restricció.

Segons argumenten en el comunicat, les estufes de les terrasses suposen “un malbaratament energètic important, a més d’un augment de la contaminació intolerable”. Una sola estufa encesa durant vuit hores emet 23,7 kg de CO2, l’equivalent a les emissions d’un cotxe de benzina durant un recorregut de 120 km.

“Un desaprofitament energètic de difícil justificació”

En el seu comunicat, la FAVB dona dades d’un estudi de l’Agència d’Energia de Barcelona del 5 d’abril del 2017, l’Informe de valoració de l’impacte energètic i ambiental de les estufes per al calefactat de terrasses, que fa una anàlisi energètica de les estufes exteriors i que, entre altres conclusions, destaca que “energèticament la calefacció de l’aire exterior de les terrasses obertes mitjançant qualsevol sistema de calefacció de font no renovable és un desaprofitament energètic de difícil justificació”.

I tot i que l’informe apunta que les estufes elèctriques són aparells més eficients, la FAVB es pregunta: “Quin argument es pot posar sobre la taula per escalfar el carrer? Amb el preu actual de l’energia i la seva escassetat”. I hi afegeix: “Qui pot argumentar que té sentit estar en una terrassa, al carrer, quan fa fred, enganxats a una estufa, mentre l’interior del local potser està buit o amb la climatització a mínims, perquè això és el que marca el Reial decret llei 14/2022?”.

Cases on es passa fred i no es pot menjar

L’entitat també diu que resulta “difícil de justificar una despesa com aquesta quan a molts habitatges de la ciutat les famílies passen fred perquè no poden menjar i escalfar-se alhora“. Per això demanen a l’Ajuntament que faci un pas endavant i prohibeixi les estufes a les terrasses dels carrers de Barcelona a partir de l’1 de gener del 2023.