La calor i la fatiga pandèmica fan que cada cop es vegi més gent sense mascareta al carrer, persones que directament la porten abaixada, per sota del nas o penjant de l’orella. A Catalunya, ja fa gairebé un any que cal fer pràcticament tota la vida quotidiana amb mitja cara tapada. El govern seria partidari de relaxar-ne l’ús a l’exterior però abans cal l’autorització estatal.

“Amb aquesta calor es fa insuportable dur-la, trobo que ja no és necessària, sincerament”, opina una noia al passeig de Lluís Companys. Just acaba de fer esport i s’ha posat la mascareta per tornar cap a casa. Al costat seu passeja un home que, explica, fa dos mesos que està del tot vacunat: “És una animalada que les persones immunitzades hàgim de continuar portant-la”.

Els experts avalen, com han fet altres països, relaxar a l’exterior l’ús d’aquest element, que ens ha acompanyat durant mesos. Però alerten, fins que la transmissió no sigui molt més baixa s’haurà de ser encara més prudent. “Hem de tenir sentit comú”, subratlla la investigadora de l’IDAEA-CSIC Natalia Moreno. I s’explica: “Si hi ha una distància considerable i temps curt d’exposició podem anar sense mascareta però si no és així, s’ha demostrat que malgrat que s’estigui al carrer es produeixen contagis”.

Xifres similars a les del moment de la prohibició

Quan Catalunya va fer obligatori l’ús de la mascareta a l’exterior, el 9 de juliol de l’any passat, hi havia uns 3.000 casos de coronavirus cada setmana. Són els mateixos que hi ha setmanalment ara mateix però amb una diferència: llavors la tendència era a l’alça i ara és clarament a la baixa. A més, hi ha un factor diferencial: la vacunació.

Simón ja va obrir la porta a relaxar l’ús de la mascareta

Fernando Simón va assegurar que és una decisió que podria arribar aviat. Va posar com a objectiu baixar dels 150 casos per cada 100.000 habitants cada 14 dies, que ja s’ha assolit. De fet, a Catalunya és de 90 i al conjunt d’Espanya, de 100. Salut n’és partidària però preocupa que la variant Delta pugui obligar a fer marxa enrere.