Els farmacèutics creuen que poden col·laborar activament a descongestionar l’atenció primària davant d’aquest increment de contagis provocat per la variant òmicron. De fet, des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) recorden que alguns dels establiments fan tests d’antígens automostra supervisats per un professional i que són proves homologades pel Departament de Salut.

El president de la FEFAC, Antoni Torres, recorda que el farmacèutic controla que el test es faci correctament i que, a més, ajuda a reduir la càrrega de feina dels centres d’atenció primària perquè, en cas de ser positiu, es genera automàticament la baixa laboral, i es passa un avís al CAP i un altre a Salut Pública per si cal fer un seguiment dels contactes estrets. “Al final, del que es tracta és que tots els professionals sanitaris col·laborem perquè la cosa funcioni el millor possible”, afirma Torres.

Torres creu que és una “bona mesura” la decisió de Salut de donar per vàlid un positiu en un test d’antígens fet a casa, però insisteix que també és important saber fer el test correctament.

Per què falten tests d’antígens a les farmàcies?

La FEFAC reconeix que hi ha una manca d’abastiment de tests d’antígens a les farmàcies que coincideix amb l’arribada de la variant òmicron i l’inici de les trobades de les festes de Nadal. Torres ho justifica perquè mentre que en altres països europeus es va apostar fa mesos pels tests d’antígens com una eina de cribratge poblacional i es van establir canals de distribució potents, aquí aquests canals no existeixen i ara que es necessiten tests s’ha col·lapsat la demanda.

“És el mateix que va passar amb les mascaretes”, recorda. El president de la FEFAC explica que aquests test venen d’Àsia en vaixell i tarden tres setmanes a arribar. Per això, confia que en una setmana o dues l’estoc ja “estarà regularitzat”. Pel que fa les diferències de preus dels tests segons les farmàcies, Torres ho atribueix al fet que alguns han arribat més ràpidament amb avió però a un preu entre tres i quatre vegades més alt.