En les darreres setmanes algunes associacions dedicades a l’autisme han denunciat que alguns pares i familiars són increpats quan passegen amb els seus fills durant les passejades terapèutiques. Això malgrat que l’Estat les autoritza a fer-ho durant el confinament pel coronavirus. L’Associació Aprenem, que des del 2006 es dedica a la inclusió de persones amb algun trastorn de l’espectre autista, ha demanat aquest 2 d’abril, Dia Mundial de l’Autisme, que la resta dels ciutadans tinguin més tolerància i respecte amb aquest col·lectiu. La seva portaveu, Maya Castañer, ha dit en una entrevista a betevé que les famílies intenten sortir el mínim possible, però hi ha moments d’estrès que fan indispensable que els infants surtin a córrer al carrer.
La manca de la rutina habitual
L’associació ha explicat que el confinament no és gens senzill per a les famílies en què hi ha una persona amb autisme. Aquests nens acostumen a tenir “un dia a dia molt establert i pautat” i l’aïllament impedeix l’esbarjo que els ajuda a desestressar-se. Castañer ha reconegut que malgrat que els familiars intenten “marcar nous rituals i calendaris perquè ells estiguin més tranquils”, no sempre s’aconsegueix. La conseqüència directa és que les passejades terapèutiques esdevenen fonamentals.
L’associació no recomana els mocadors blaus
Per tal d’evitar situacions desagradables quan les persones autistes surten al carrer, hi ha col·lectius que han proposat que duguin un mocador blau per identificar-los. Des de l’Associació Aprenem, però, no els recomanen perquè “revictimitzen la persona”. En tot cas, demanen a la gent que si té dubtes sobre si algun nen té un trastorn de l’espectre de l’autisme, que preguntin a les famílies i, si cal, ho denunciïn, però que en cap cas se’ls increpi i se’ls falti al respecte. D’altra banda, l’entitat anima a penjar motius blaus als balcons i penjar les fotografies amb el “hashtag” #acasadeblau i qui pugui que il·lumini els balcons amb el mateix color.