Les famílies de l’Escola Sant Felip Neri, al barri Gòtic, han sortit aquest dimarts al carrer per reclamar un acord urgent que permeti al centre passar a formar part de la xarxa pública. Totes les parts implicades en el procés hi estan d’acord, però queda un escull important per resoldre: que la propietat de l’edifici, la Congregació de l’Oratori Sant Felip Neri -l’Església-, accepti continuar llogant l’espai com fins ara.

Ara tenen un contracte amb la Fundació Torres i Bages (propietària de l’escola) i cal que en negociïn un de nou amb el Consorci d’Educació. Segons les famílies, han passat “mesos sense una resposta satisfactòria a la darrera proposta del Consorci”. Una proposta que afirmen, és de màxims: a més de mantenir els espais actuals, el Consorci proposa rehabilitar el convent i adaptar els dos pisos superiors per poder instal·lar els alumnes d’ESO.

Aquesta darrera proposta la van presentar ja fa uns mesos i de moment, la propietat no s’ha pronunciat. Per això les famílies s’han manifestat aquest dimarts davant del Palau Episcopal, al carrer del Bisbe. Reclamen a la congregació que no posi traves a la negociació i que si no accepta la proposta d’acord, que ho digui per poder seguir avançant. L’escola es troba en una situació delicada i per continuar amb l’activitat, és necessari que passi a la xarxa pública.

De centre concertat a públic

No és la primera vegada que un centre concertat passa a formar part de la xarxa pública a Barcelona. La primera escola a fer el canvi va ser l’antiga Escola Sant Vicenç de Paül, convertida ara en Institut Escola Arts (a Hostafrancs). En aquest cas, el Consorci d’Educació va signar un contracte de lloguer de nou anys amb l’orde religiós de les Filles de la Caritat, propietàries de l’immoble i l’equipament va començar a funcionar el curs 2018-2019.