donació plasma

Fan falta 65.000 donacions de plasma a l’any“, un 60 % més de les que es fan actualment. Amb aquesta frase, el Banc de Sang fa una crida a la ciutadania a donar plasma per poder satisfer totes les necessitats sanitàries amb què es troben. Per incrementar aquestes donacions, dijous 6 d’octubre, de 9 a 20 h, el Saló de les Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona es convertirà en un espai adreçat a les persones que vulguin donar plasma, tal com ha informat el mateix Banc de Sang.

L’organisme preveu sumar una seixantena de donacions de ciutadans en aquesta marató, coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma.

Tractaments per a persones immunodeficients

La iniciativa forma part d’un pla per incrementar els nivells d’autosuficiència de plasma i garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències. Segons el Banc de Sang, fan falta 65.000 donacions de plasma a l’any, un 60 % més de les que es fan actualment.

Durant aquest any, 8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma. La xifra està encara molt lluny de la quantitat que es necessita a Catalunya. Amb 65.000 donacions a l’any es reduiria la dependència d’altres països. Cal dir que en els darrers anys les donacions pràcticament s’han doblat, passant de 13.800 l’any 2017 a les 25.000 amb què es preveu acabar aquest 2022.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de coagulació es cobreixen a partir de les donacions altruistes. També estan cobertes les necessitats de medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma. El Banc de Sang destaca que les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients amb poques defenses i sense capacitat per lluitar contra les infeccions.

Qui pot donar plasma?

En general, qualsevol persona que dona sang pot donar plasma. Els requisits són tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.

La donació es pot fer en els 12 grans hospitals on el Banc de Sang té un espai per fer-ho, o bé en les diverses col·lectes que s’organitzen per tot Catalunya. Al web donarsang.gentcat.cat/plasma es pot reservar cita a qualsevol dels punts de donació habilitats.

A diferència de la sang, el plasma és pràcticament tot aigua, per això es pot donar amb molta més freqüència perquè la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies. A Catalunya hi ha una vintena de persones que dona plasma com a mínim un cop al mes.