La falta de pediatres és una queixa reiterada de moltes famílies usuàries de la sanitat pública. N’és un exemple el CAP la Sagrera, on els veïns denuncien que falten especialistes infantils. El principal gestor de CAP de la ciutat, però, nega que faltin places i circumscriu el problema a les substitucions, que reconeixen que no sempre poden cobrir amb rapidesa.

L’Institut Català de la Salut assegura que als seus centres només hi ha cinc places de pediatre no assignades, fet que representa un 3,4 % del total de metges infantils. També remarquen que les ràtios estan dins dels paràmetres fixats i que se situen entre els 900 i 1.000 infants per especialista. Tot i això, reconeixen que tenen problemes per cobrir amb rapidesa les baixes mèdiques, els trasllats o les jubilacions.

Segons la Societat Catalana de Pediatria, la situació s’explica perquè és un col·lectiu en què no hi ha atur i, per tant, no hi ha especialistes pendents de fer substitucions puntuals. Per aquests professionals, la solució són les anomenades línies pediàtriques, grans CAP que donen servei a diversos barris i que l’ICS ja està implantant a la ciutat. D’aquesta manera, remarquen, els equips professionals poden ser “suficientment nombrosos” per cobrir-se entre ells.

Tot i les queixes que ha aixecat la implantació d’algunes línies pediàtriques, com la de Pare Claret, el president de l’entitat que agrupa els metges infantils, Valentí Pineda, creu que cal acostumar-s’hi. Tot i que reconeix que “pot ser que t’hagis de desplaçar més lluny”, assegura que “és molt més sostenible i la qualitat és espectacularment millor”.

Cal formar més metges infantils

La Societat Catalana de Pediatria fa encara un altre toc d’alerta: calcula que, si no es convoquen més places de pediatria als exàmens oficials del MIR, no hi haurà prou professionals per cobrir les jubilacions dels propers anys. Creuen que s’hauria de passar de les 62 places anuals a entre 70 i 72.

Amb més places convocades, però, adverteixen que la feina no s’atura aquí i que cal fer més atractiva la feina a l’atenció primària, que afirmen que està “una mica maltractada”. Segons la Societat Catalana de Pediatria, les condicions laborals, amb horaris fins al vespre, moltes visites i equips reduïts, fan que molts professionals rebutgin treballar als CAP i que optin pels hospitals.