Norma Falconi, membre de la comissió negociadora, ha explicat a betevé que encara no s’ha arribat a cap acord ferm amb la Generalitat i que, per això, la mobilització a l’Escola Massana continuarà. Això sí, la Generalitat ha donat el sí a la proposta sobre el padró municipal: es farà una declaració institucional sobre el dret universal al padró. La secretaria d’immigració també s’ha compromès a obrir una via de denúncia amb capacitat sancionadora davant de la Generalitat pels possibles incompliments de la llei del padró per part de determinats municipis.

La segona proposta que ha rebut el compromís de la Generalitat, segons fonts de la comissió negociadora, ha estat el sisè punt del document de negociació, sobre l’accés a la nacionalitat. En aquest sentit, la Generalitat s’ha compromès a garantir la creació de cursos de castellà gratuïts per a immigrants i a fer una declaració política de la Generalitat a favor de la supressió de diversos exàmens que són un requisit per adquirir la nacionalitat.

Tot i això, encara hi ha punts del document que no s’han pogut analitzar per falta de temps, i d’altres sobre els quals la Generalitat no s’ha pronunciat. Per això, la Generalitat i els representants dels immigrants tancats a la Massana es tornaran a reunir aquest divendres a les 16 h.

La proposta dels immigrants en cas d’independència de Catalunya

El col·lectiu demana a la Generalitat un padró sense restriccions, la despenalització de la venda ambulant, el dret a un treball legal de les persones sense papers i un protocol antiracista de compliment obligat per als serveis públics, entre moltes altres reivindicacions. De fet, els representants dels immigrants tancats a l’Escola Massana han presentat un document amb totes les propostes a la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

Un dels punts que en destaquen és l’últim, que fa referència al futur dels immigrants en cas que es proclami la independència de Catalunya. El col·lectiu demana que es garanteixi el dret a votar de tots els migrants i refugiats empadronats a Catalunya en qualsevol referèndum d’autodeterminació, que aquests adquireixin la nacionalitat catalana sense passar per cap prova o examen i que no existeixi cap llei d’estrangeria o cap llei especial per a les persones migrants.

17 dies de tancada a la Massana

Ja fa gairebé 17 dies que els immigrants van organitzar el tancament a l’Escola Massana contra el racisme social i institucional que denuncien que pateixen i també contra l’explotació laboral del col·lectiu. L’acció va aconseguir el suport de l’Ajuntament. El 3 de maig passat, el consistori va reunir-se amb els ocupants. La trobada es va desenvolupar amb normalitat i el col·lectiu immigrant va considerar-la positiva, però va decidir continuar indefinidament amb l’ocupació de la Massana.

Aquest racisme, asseguren els ocupants de l’escola, és visible en diversos àmbits. Per exemple, en les dificultats extremes per aconseguir la nacionalitat o el malbaratament de la formació dels immigrants denunciat per Comissions Obreres.

Aquesta, però, no ha estat la primera acció dels immigrants per reivindicar els seus drets. L’any passat, una desena de persones van tancar-se a l’església de Santa Anna i van organitzar una vaga de fam per reclamar que la immigració entrés en la campanya electoral del 21-D.