Enguany és l’Any Fabra, amb activitats, rutes, xerrades i cicles de conferències dedicades al filòleg. Però cap d’aquestes no estava pensada a Gràcia. Això ha canviat i s’està treballant per organitzar diferents actes al districte on va néixer Pompeu Fabra fa 150 anys. A més, també és l’aniversari d’un carrer amb el seu nom. L’avinguda de Pompeu Fabra compleix 50 anys i els veïns volen reconstruir la memòria d’aquesta via del barri de la Salut.

Tot i que la primera programació de l’Any Fabra no incloïa cap activitat a Gràcia, el barri on va néixer Pompeu Fabra fa 150 anys, ara això ha canviat. S’està acabant de lligar una ruta gracienca, la col·locació d’una placa a la casa natal, una exposició a la Biblioteca Jaume Fuster i alguns actes i xerrades organitzats per entitats i veïns. La relació de Pompeu Fabra amb Gràcia va ser important en els primers anys d’infantesa. Joan Josep Isern, veí del barri on va néixer el filòleg, explica que “el seu pare era l’alcalde de Gràcia, Josep Fabra, i durant un parell d’anys van viure aquí, després van anar a viure al carrer Gran de Gràcia i, per tant, aquests primers anys hi ha una petjada que es pot seguir de Pompeu Fabra al barri”. La idea és crear una ruta similar a les que ja s’estan fent al centre de Barcelona, a Bilbao o a Prada de Conflent. A Gràcia també hi ha un monòlit a la plaça de Lesseps i un baix relleu als Jardinets de Gràcia.

50 anys del nom de l’avinguda de Pompeu Fabra

A més, Gràcia també té una via amb el seu nom, l’avinguda de Pompeu Fabra, que aquest any compleix 50 anys. El carrer encara sense urbanitzar es va batejar en el marc del primer Any Fabra, quan feia 100 anys del seu naixement, amb l’alcalde Porcioles. Aquest aniversari ha fet que els veïns del carrer vulguin recuperar la memòria tant històrica com l’oral de la via. Diu Joan Josep Isern, veí de l’avinguda de Pompeu Fabra, que “és un carrer que ha mantingut una dimensió molt veïnal i tenim moltes històries petites, personals, íntimes, que són al cap i a la fi les que acaben de configurar la història d’un carrer”. Encara no saben quin en serà el format, expliquen que segons el que trobin decidiran com ensenyar la història d’una via sense sortida, amb cinc comunitats de veïns i amb el nom del pare de la gramàtica catalana.