grups extraescolars nens jugant
Foto: Martí Petit

(ACN/Redacció) Un mes després d’haver començat el curs, el departament de Salut ha publicat el nou protocol d’activitats extraescolars i del lleure per al curs escolar 2021-22. Una nova normativa amb pocs canvis però que sí que introdueix alguna relaxació: els infants es podran treure la mascareta per fer l’activitat a l’exterior si es manté la distància de seguretat i “per fer un exercici intens”. També podran fer-ho quan no sigui possible fer-la servir, com per exemple, per tocar algun instrument de vent. El document manté l’obligació que els alumnes de més de sis anys duguin la mascareta en la resta de situacions.

Es manté el gruix de mesures covid a les escoles

Salut manté el gruix de mesures en aquest recull de recomanacions, tot i que cada cop creix més la pressió perquè es relaxin més protocols a les aules, sobretot tenint en compte la bona evolució de la pandèmia i que és l’únic àmbit on el govern manté el gruix de mesures. Aquest nou protocol organitza els grups extraescolars com una tercera bombolla (després de la família i el grup classe) i se’ls denomina grups constants. Aquesta normativa s’aplicarà a tots els alumnes d’entre 3 i 18 anys que facin aquestes activitats, així com els educadors, monitors, entrenadors o dinamitzadors.

Canvis en el seguiment de positius

L’altra gran novetat és que, quan es detecti un positiu al grup d’extraescolar es distingirà entre els alumnes que es consideren immunitzats ( perquè han passat la covid en els darrers 6 mesos o estan vacunats amb pauta completa) i els que no. El que el protocol especifica que aquesta divisió “determina l’actuació a realitzar quan es confirmi un cas positiu” però no aclareix és si els alumnes ja immunitzats hauran de fer o no quarantena i si podran seguir l’activitat, com ja passa quan hi ha un positiu a classe.

Mantenir ventilació i higiene de mans

El document explica que les mesures de protecció, com la distància física, “no s’han de relaxar si no és imprescindible” per fer l’activitat, però si es fa dins l’escola, amb joves o infants únicament del mateix grup de convivència estable (GCE), s’aplicaran només les mesures d’higiene i prevenció i mascareta equivalents a les del grup de classe.

La normativa subratlla la importància de la ventilació en interiors i recomana fer l’activitat sempre que es pugui a l’exterior. Als espais amb poca ventilació (dutxes, vestidors) estableix que els alumnes facin torns per fer-los servir.