El Consell de Ministres ha aprovat la reforma de la llei d’estrangeria, una mesura que afavorirà la integració de menors estrangers i joves extutelats. La nova mesura evitarà, entre d’altres, que molts menors no acompanyats acabin en una situació d’irregularitat en arribar a la majoria d’edat. La nova mesura beneficiarà unes 15.000 persones, entre les quals unes 7.000 són joves d’entre 18 i 23 anys i unes 8.000 són menors no acompanyats.

Canvis per afavorir la inclusió dels menors estrangers

Amb aquesta reforma es posa fi a la situació actual que, “de facto”, no permet la inclusió d’aquestes persones. L’objectiu de la mesura nova és promoure la inclusió i reduir la vulnerabilitat dels menors i joves amb una sèrie de modificacions als articles 196, 197 i 198, fins ara massa rígids. En aquest sentit, se simplifica el procediment de documentació quan es tracta de menors. Es consolida també que a partir dels 16 anys aquests joves puguin accedir al mercat laboral.

Un règim propi per als extutelats

Amb la modificació dels articles 197 i 198 es crea un règim propi per als menors no acompanyats a partir dels 18 anys. Aquells que arribin a la majoria d’edat amb documentació s’acolliran a un règim propi que afavorirà la continuïtat de l’autorització que tenien com a menors. En el cas dels menors que compleixin els 18 indocumentats, es fixa un sistema nou per documentar-los. Aquests joves també accediran a una autorització per residir i treballar. Finalment, per als joves extutelats d’entre 18 i 23 anys que no tenen documentació, es posarà també en marxa un procediment perquè puguin accedir a l’autorització prevista