Un expert en senglars, Jaume Badia, avisa que, tal com estan plantejades en l’actualitat, ni la caça ni les esterilitzacions podran aturar la plaga de senglars que pateix Barcelona. Després d’accions com les d’aquest dilluns, en què un porc senglar ha destrossat una moto per accedir al menjar que hi havia sota el seient, Badia -biòleg especialista en fauna salvatge de la UB- assegura a betevé que “la caça per si sola no solucionarà el problema”. En aquest sentit, afegeix que “les plagues s’han de gestionar quan comencen a augmentar” i no quan la població s’ha multiplicat tant. Explica que el porc senglar té un comportament complex i que quan hi ha caceres es reprodueixen més i fan reproduir animals més joves per continuar creixent com a espècie.

Calen més recursos econòmics perquè les esterilitzacions siguin efectives

Pel que fa a les esterilitzacions, una altra iniciativa que està en estudi per reduir les poblacions de porcs senglars a diverses zones de Catalunya, aquest especialista especifica que, en cas de fer-se, s’hi haurien de dedicar molts més recursos econòmics que en l’actualitat per tal que siguin efectives. Es tracta d’estratègies de reducció de la població que requereixen capturar l’animal i tornar-lo a tractar dos anys després de la primera intervenció.

Les interaccions amb humans podrien augmentar

Badia pronostica que les interaccions entre humans i porcs senglars o es mantindran o augmentaran, perquè aquests animals “han perdut la por” a les persones i, fins i tot, també als cotxes. Assegura que tenen el sentit de l’olfacte molt desenvolupat per poder menjar arrels o cucs sota terra i que, per tant, també poden localitzar menjar amagat, com en el cas de la moto destrossada aquest dilluns.