(ACN/redacció) El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat amb la Diputació de Barcelona i la Federació Catalana de Caça la signatura d’un protocol per incrementar la seguretat en les batudes de caça dels espais naturals protegits de les comarques de Barcelona i la Catalunya Central.

Què diu el protocol?

Segons aquest document, les batudes s’hauran d’informar anticipadament, se n’hauran de senyalitzar els accessos, se n’haurà d’informar també per xarxes socials i sobre el terreny es requerirà la presència de personal informador.

A més, les batudes s’hauran de planificar fora dels llocs més concorreguts i s’aprofitarà també per promoure bones pràctiques de caça i per reivindicar el component gastronòmic de les peces de caça.

Algunes d’aquestes mesures ja estan funcionant per iniciativa dels parcs i dels caçadors amb l’objectiu que les batudes siguin més segures tant per als caçadors com per a la resta d’usuaris. El govern recorda que l’ús d’armes de foc “obliga” a extremar les precaucions per evitar incidents quan les batudes coincideixen amb altres activitats de lleure.

Controlar la població de senglars

Una de les funcions principals de les batudes és, a l’entorn de Barcelona i l’àrea metropolitana, el control de les poblacions d’espècies com el porc senglar. La seva sobrepoblació provoca pèrdues econòmiques al sector primari, així com accidents de trànsit quan envaeixen espais urbans. S’estima que a Catalunya es realitzen prop de 10.000 batudes cada temporada amb la participació de més de 20 caçadors per batuda i més de 20 gossos cadascuna.

Precisament aquest dilluns la UAB ha donat a conèixer el resultat d’un estudi en què es constata que injectar vacunes anticonceptives als senglars és una eina que funciona per reduir-ne la població, especialment si s’utilitza en femelles joves.