escales de Matagalls

Les escales de Matagalls es transformaran els propers mesos per fer-se més amables i adaptar els graons a la normativa. Serà, a més, una intervenció que envoltarà els diversos trams de graons dins espais enjardinats, amb la intenció que l’ascensió sigui una mena de prolongació del Parc del Turó de la Peira.

Escales de Matagalls actuals, des del passeig de Fabra i Puig
El Parc del Turó de la Peira guanyarà verd i accessibilitat amb la remodelació
També es vol renovar i ordenar camins i espais per millorar l’ús del recinte

Unes escales amb molt pendent

Les escales de Matagalls salven actualment els 21 metres de diferència de cota que hi ha entre el passeig de Fabra i Puig i el carrer de Travau, on trobem una de les entrades al Parc del Turó de la Peira. El traçat puja entre edificis, en diferents fases, amb diverses altures i alguns dels immobles estan aïllats.

Això fa que molts veïns evitin pujar per aquestes escales i que es reivindiqués aquesta millora des de fa uns anys. “Costa molt pujar per aquí, i encara sort que hi ha barana, però intento no pujar per aquí”, explica una veïna de la zona.

Una escala dins un jardí

El projecte preveu invertir 1,7 milions d’euros per fer més amables les escales en vuit mesos i que pugin entremig d’una mena de jardí continu. Ara hi ha diversos parterres que tanquen les escales entre murs i sense coherència. El disseny dibuixa una escala integrada a la zona verda, encastada al terreny sense murs, però més allunyat de les façanes dels blocs.

Al nou urbanisme s’hi incorporarà mobiliari urbà i una il·luminació centrada en les escalinates que difuminarà la intensitat cap a les zones enjardinades.