Alzheimer scanner

(ACN/Redacció) La Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Girona (UdG) han participat en un estudi neurocientífic que ha de permetre millorar el diagnòstic de l’Alzheimer i el seu tractament posterior. L’estudi ha aportat “novetats rellevants” sobre la dinàmica i interacció de les proteïnes beta-amiloide —ß-amiloide— i tau, que causen la malaltia i l’impacte que té cadascuna en els diferents estadis. D’aquesta manera es podrà avançar en la recerca del diagnòstic, però també dels tractaments amb nous biomarcadors un cop s’ha detectat la malaltia.

Es tracta d’un treball conjunt entre investigadors del Center Brain and Cognition (CBC) de la UPF i el grup de recerca Visualització Realitat Virtual i Interacció Gràfica de la UdG.

L’estudi ha conclòs que, en les primeres etapes de l’Alzheimer, l’impacte de la malaltia es produeix sobretot per una major acumulació de la proteïna beta-amiloide. En canvi, en la seva fase més avançada, aquest impacte es pot atribuir a una major concentració de la proteïna tau. Totes dues produeixen una alteració de l’equilibri entre l’estat d’excitació i inhibició de les neurones, la qual cosa contribueix a la deterioració cognitiva de les persones afectades.

Dues proteïnes que actuen en la malaltia

Fins ara, s’havia demostrat el desequilibri en estudis amb animals i amb mostres cerebrals de cadàvers humans però faltaven evidències del fet que això passa també en persones vives que tenen la malaltia. La principal dificultat per aconseguir-ho és que l’activitat d’excitació i inhibició neuronal no es pot mesurar directament amb tècniques de neuroimatge, però sí que s’ha aconseguit amb les de modelatge de tot el cervell utilitzades en aquesta recerca. En concret, s’ha pogut mesurar l’impacte de les dues proteïnes sobre el desequilibri de l’excitació/inhibició neuronal, a partir d’eines de simulació matemàtica i computacional.

Es publiquen els resultats en una revista científica

Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat en un article a la revista especialitzada ‘Alzheimer’s Research&Therapy’. L’autor principal és Gustavo Patow, i està vinculat als grups de recerca Visualització, Realitat Virtual i Interacció Gràfica (ViRVIG) de la Universitat de Girona i al de Neurociència Computacional, del Center of Brain and Cognition (CBC) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

“Hem pogut determinar la importància relativa de les dues proteïnes, que es creu que són la causa de l’Alzheimer, al llarg de l’evolució de la malaltia, cosa que permet alhora generar informació valuosa que permet ajudar en el diagnòstic”, destaca Patow.