Barcelona contaminació confinament
La capital catalana va liderar el rànquing europeu de la reducció de la pol·lució durant el confinament. Foto: Alfons Puertas

La contaminació atmosfèrica podria estar associada als atacs de cor en persones no fumadores, segons un estudi que s’ha presentat al Congrés Europeu de Cardiologia que s’està celebrant a Barcelona. Segons aquest treball, fet per el Registre d’Infarts de Miocardi de Berlín (B2HIR), aquesta correlació entre la contaminació de l’aire i els infarts no s’observa, en canvi, entre les persones fumadores. Aquestes “no es veuen afectades per l’aire contaminat”, assegura la doctora Insa de Buhr-Stochburguer.

Segons de Buhr, això pot indicar que “l’aire contaminat pot provocar realment infarts ja que els fumadors, que s’intoxiquen constantment amb els contaminants de l’aire, semblen menys afectats per contaminants externs addicionals”.

L’estudi s’ha fet a partir de les dades de 17.873 pacients que han tingut un infart de miocardi entre el 2008 i el 2014 inscrits al B2HIR. Així, s’han analitzat la incidència entre l’infart agut i les concentracions mitjanes dels contaminats en el mateix dia, el dia anterior, i la mitjana dels tres dies anteriors de tots els pacients. D’aquesta manera, l’estudi demostra que l’infart de miocardi es significativament més freqüent els dies amb concentracions més altes d’òxid nítric, amb un 1 % més d’incidència, i també quan hi ha una concentració mitjana més elevada de micropartícules contaminants durant els tres dies anteriors, amb un 4 % més d’incidència.