Uns 3.800 especialistes en cardiologia i investigadors de 161 països participen des d’aquest divendres en la 70a edició de l’ESC Congress, a Barcelona. Es tracta de la trobada més gran de medicina cardiovascular organitzada anualment per la Societat Europea de Cardiologia, que se celebra a Fira de Barcelona del 26 al 29 d’agost.

ESC Congress ha organitzat 950 sessions científiques i empresarials durant els quatre dies de l’esdeveniment i en les sessions hi intervindran uns 3.800 ponents internacionals, entre els quals 743 d’espanyols.

Presentació d’assajos clínics

Segons ha informat Fira de Barcelona en un comunicat, durant el congrés es presentaran els resultats de 36 assajos clínics sobre prevenció, insuficiència cardíaca, malaltia coronària, cures cardíaques agudes i arrítmies, així com diverses guies de pràctica clínica per reduir els efectes secundaris cardíacs del tractament per al càncer o la prevenció de la mort sobtada, entre d’altres.

A més, hi ha una zona expositiva per mostrar diferents innovacions en fàrmacs, productes, tecnologies i solucions en cirurgia, tècniques de diagnòstic per imatge i tractaments.

Aquesta és la primera edició híbrida (combinant activitats en línia i presencials) de tota la història del Congrés ESC després de dos anys d’edició online per la pandèmia.

Un 24 % de les defuncions del 2020 van ser per malalties cardiovasculars

A Espanya, el 2020, van morir prop de 120.000 persones per causa cardiovascular, un 24,3 % del total de defuncions, fet que suposa que gairebé 1 de cada 4 morts a Espanya es deu a aquest tipus de malalties.

L’esdeveniment vol ser una oportunitat per assenyalar la necessitat de prevenir i actuar davant de les malalties cardiovasculars, que tradicionalment han estat molt invisibilitzades malgrat ser la primera causa de mort a Espanya i al món sencer, per davant de patologies com el càncer.

En paral·lel, la irrupció de la pandèmia de la covid va complicar la prevenció i la detecció d’aquestes malalties. Alguns estudis apunten que, a la primera part de l’onada de la pandèmia, hi va haver una reducció del 30 % en el nombre de pacients tractats per infart agut de miocardi al nostre sistema de salut.

No és la primera vegada que se celebra a la ciutat

És la setena vegada que Barcelona acull aquest congrés, perquè la capital catalana ja va ser la seu de l’esdeveniment el 1992, 1999, 2009, 2014 i 2017, així com del Congrés Mundial de Cardiologia del 2006.

A més de l’ESC Congress, Barcelona també acollirà aquest any trenta esdeveniments mèdics i científics més, com el Congrés Internacional de la Societat Respiratòria Europea, entre el 4 i 6 de setembre a la Fira de Barcelona, o el Congrés Internacional d’Oncologia Pediàtrica, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre.