A les platges de Barcelona ja no només es venen begudes fresques i pareos de manera il·legal. Ara el producte estrella són els para-sol, que els lloguen il·legalment i han proliferat els darrers mesos a mesura que l’oferta legal d’aquests elements ha anat baixant.

La zona delimitada per a les ombrel·les legals ha quedat cada vegada més acotada per poder garantir més espai per a banyistes. A la platja de la Barceloneta, per exemple, només hi ha un únic punt legal de lloguer amb 100 gandules i 50 para-sols. És per això que molts han trobat aquí un nínxol de mercat.

Els amaguen sota la sorra

El modus operandi d’aquests venedors il·legals és sempre semblant amb tots els productes que traginen. Si són mocadors, para-sols o peces de roba, els amaguen sota la sorra quan detecten presència policial. Quan veuen que poden fer alguna venda, els desenterren i els ofereixen als banyistes. No obstant, a vegades acaben havent-hi decomisos.

Han de contractar seguretat

Els treballadors dels punts de lloguer legal es troben ara que han de destinar bona part dels seus ingressos a contractar seguretat que eviti el “robatori” de clients. Els qui ofereixen el lloguer il·legal capten clients potencials just a tocar de les gandules i els para-sols legals. Un dels treballadors que ha hagut de contractar vigilància explica que, amb el 100 % de gandules i para-sols llogats, fan una caixa de 3.000 euros. Per contra, el que han destinat els dos darrers mesos a pagar seguretat s’eleva fins els 5.000 euros.