Un estudi encarregat pel Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació per saber on ampliar l’Hospital Clínic conclou que l’espai idoni són les pistes esportives de la UB a la Diagonal. Els autors de l’informe, Ramon Sanabria i Ramon Canal, han explicat les conclusions, aquest dijous, a la comissió paritària entre administracions que estudia alternatives per fer créixer el Clínic.

A principis de novembre, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va anunciar un preacord entre administracions per fer un edifici de recerca per al Clínic a les pistes de la UB. A les conclusions de l’estudi, els autors apunten que els usos d’aquest espai són els “més reconduïbles” a altres indrets i que la superfície disponible permet desenvolupar un “format campus” amb la part assistencial, de docència i de recerca amb 250.000 m² construïts.

Pros i contres de les possibles ubicacions

A banda de les pistes de la UB, l’estudi ha analitzat set possibles ubicacions més per al Clínic dins dels límits de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra. Els espais estudiats són:

  • Ubicació actual. El solar està “sobreedificat” i no es podrien guanyar més metres.
  • Solar al carrer de Provença. S’hauria de construir un edifici nou al solar de l’antiga caserna de Bombers amb una alçària de 28 metres. Dificultats en la connexió subterrània amb l’edifici actual.
  • Escola Industrial. El conjunt té una protecció patrimonial i caldria enderrocar edificis que acullen serveis de la Diputació. La subestació elèctrica a Viladomat/París condicionaria la ubicació dels edificis.
  • Antiga presó Model. L’edifici resultant seria de 28 metres d’alçària. L’espai ja té un programa d’usos definit i hi hauria dificultats per encabir-hi tot el projecte i futures ampliacions.
  • La Maternitat. Caldria modificar-ne la zona verda disponible. Es valora la bona connexió en transport públic però l’espai seria insuficient per a tota l’activitat i futures ampliacions.
  • Recinte firal de Montjuïc. Parcel·la delimitada pel Paral·lel, el carrer de Lleida, Rius i Taulet i Reina Maria Cristina. L’Ajuntament té una altra proposta d’usos per a aquest espai. Ubicació no apta.
  • Caserna del Bruc. L’espai té les dimensions adequades, però amb el condicionant que el titular preveu mantenir-ne els usos. L’entorn urbà dificultaria construir-hi un heliport.
  • Pistes esportives de la UB a la Diagonal. Espai suficient per a obra nova i reserva per a futures ampliacions. Ubicació adequada per a un trànsit continu i base estable d’ambulàncies, però accés en transport públic insuficient.

Properes passes per decidir-ne la ubicació final

Un cop lliurat l’informe, la comissió paritària ha acordat que abans que acabi l’any es constituirà un equip de treball transversal amb representants de l’Hospital Clínic i de la UB per fer “un estudi en profunditat sobre l’espai més òptim”. L’ampliació del Clínic està pendent des de fa més de 20 anys. L’edifici actual data del 1890 i aleshores disposava de 20.000 m². Actualment hi ha 100.000 m² útils i, de fet, l’espai fa molts anys que ha quedat petit.