Les obres per transformar la Model no començaran fins al mandat següent. És a dir, caldrà esperar, almenys, fins a l’any 2023Inicialment, els treballs havien de començar aquest 2020, però la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el nou calendari preveu “acabar aquest mandat amb els projectes executius”. Amb aquest horitzó, la transformació de la Model començarà sis anys després que la presó tanqués (el 2017), fruit de l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat.

La tinenta d’alcalde ho ha dit en la presentació del projecte Model, batega! (de l’equip tècnic Forgas Arquitectes SLP i Planas Esquius Segatti SCP), que ha guanyat el concurs per decidir com serà la futura Model. Segons el jurat municipal, es tracta del projecte “que millor reordena l’antic centre penitenciari per convertir-lo en un gran pol d’equipament i espai verd”.

140 pisos públics, set equipaments i un parc

El projecte segueix els passos del Pla director de la Model, del 2019, i preveu què es farà dins de l’edifici de l’antiga presó (que es mantindrà). L’element amb més pes serà l’habitatge públic: es construiran 140 pisos als braços que surten del panòptic, amb una superfície total de 14.150 m2.

equipaments model 2023

A banda de l’habitatge, la Model també acollirà set equipaments: una escola bressol, un institut escola, un poliesportiu, una residència per a gent gran, un espai memorial, un espai per a joves i diversos espais per a projectes d’economia social i solidària. El conjunt d’equipaments ocuparà 24.131 m2. En algunes galeries, es combinaran equipaments (en planta baixa) i habitatge (en primera planta).

Finalment, el recinte dirà adeu als murs perimetrals actuals per generar un espai obert amb vegetació. En resultarà, doncs, un gran parc que pretén convertir-se en “un nou pulmó verd per a l’Eixample i per a tota la ciutat”, de 14.510 m2. Tot i que es retiraran els murs del contorn, se’n deixaran alguns pilars per sostenir una gran pèrgola.

Els passos següents al calendari

Si bé les obres no començaran -pel cap baix- fins al 2023, a partir d’ara s’aniran succeint els passos necessaris per poder fer realitat les obres. Segons ha explicat Janet Sanz, els responsables de Model, batega! hauran de redactar el projecte d’ordenació del conjunt i el projecte d’espais lliures durant el 2021; i, un any més tard, el 2022, l’Ajuntament traurà a concurs les obres.

Durant aquest temps també caldrà aprovar definitivament una modificació del Pla general metropolità per fer realitat la nova Model. Només en cas que s’arribés a tenir un projecte executiu, Sanz afirma que “potser es pot començar [a fer obres]” durant el 2022 “si també tenim els diners”.

“Vull ser molt realista amb el calendari i les disposicions pressupostàries”, ha dit la tinenta d’alcalde respecte als terminis, que també ha avisat que caldrà tenir en compte el context postpandèmia per adaptar el projecte i accelerar-ne alguns elements: “Vam dir que no faríem el parc fins que estiguin tots els habitatges i equipaments. Haurem de mirar com poder fer que el parc comenci a caminar encara que falti l’habitatge”.