Finalment, la futura ampliació de l’Hospital Clínic no serà en un únic edifici sinó que preveu dos emplaçaments diferents. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat un preacord entre administracions per mantenir l’actual edifici del Clínic com a centre hospitalari de referència, i traslladar la recerca científica a un altre hospital, que es construirà a les pistes universitàries de la UB, a la Diagonal. “Estem molt a prop de trobar una solució acordada per les administracions per fer possible el Clínic del futur”, assegura.

Collboni confia que abans de finals d’any es pugui tenir el projecte concretat. Ara, la decisió és a mans d’un comitè d’experts, que ha d’avaluar la proposta o marcar alternatives al projecte. I un cop en tingui redactades les conclusions, les traslladarà a l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la UB, perquè hi hagi un acord definitiu.

Un ampliació pendent des de fa més d’una dècada

L’ampliació de l’Hospital Clínic està pendent des de fa més d’una dècada. Una de les propostes que s’havia posat sobre la taula era fer créixer les instal·lacions per l’Escola Industrial amb un gran edifici. Una opció, però, que va generar recels entre entitats veïnals i d’arquitectura, i que ja va quedar descartada fa mesos.

“No és que veiem la llum al final del túnel, és que el camí comença a estar il·luminat”, es felicita Collboni. El primer tinent d’alcalde creu que si es concreta aquest preacord serà un “pas històric” per desbloquejar l’ampliació d’aquest centre hospitalari de referència.

L’edifici actual de l’hospital data del 1890 i aleshores disposava de 20.000 metres quadrats. Actualment hi ha 100.000 metres quadrats útils i, de fet, l’espai fa molts anys que ha quedat petit.