embaràs dona

(ACN) Un estudi liderat per un equip de l’Institut de Salut Global de Barcelona suggereix que el risc de desenvolupar símptomes de trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) durant la infància podria veure’s modulat per la dieta de la mare durant l’embaràs. La recerca, publicada a ‘The Journal of Pediatrics’, analitza mostres de plasma procedent de cordons umbilicals per quantificar els nivells d’omega-6 i omega-3 que arriben al fetus.

L’anàlisi estadística mostra que com més gran és la proporció d’omega-6 pel que fa a la d’omega-3, més alt és el risc de mostrar símptomes de TDAH als set anys. L’estudi ha comptat amb la participació de 600 infants d’Astúries, el País Basc, Catalunya i el País Valencià. A més de mostres de plasma procedent del cordó umbilical dels infants, es van fer diversos qüestionaris a les mares. L’avaluació dels símptomes de TDAH es va fer a través de qüestionaris al professorat dels participants quan tenien quatre anys i als seus pares, als set anys.

Els resultats de la recerca mostren que per cada increment d’un punt en la ràtio d’omega-6 i omega-3 trobada en les mostres del cordó umbilical, el nombre de símptomes de TDAH als set anys augmentava un 13%.

On trobem l’omega-6 i l’omega-3?

L’omega-6 i l’omega-3 són àcids grassos poliinsaturats que tenen un paper crucial en el sistema nerviós central, concretament durant les últimes fases de la gestació. Els dos tipus d’omega competeixen per incorporar-se a les membranes cel·lulars i s’obtenen principalment a través de la dieta.
L’omega-6 el trobem present, habitualment, en els olis vegetals, així com l’alvocat, la soja o les nous i el sèsam. També en els cereals i, per tant, en el pa fet amb farines integrals. També hi ha omega-6 d’origen animal en els ous i la carn d’aus de corral. En canvi, l’omega-3 és present en peix i marisc així com en begudes i productes que inclouen probiòtics, com el iogurt o preparats lactis. Com en el cas de l’omega-6, també trobem omega-3 en les nous, les llavors i la soja.