La vida comunitària que es fa a la ciutat es fa visible durant una setmana en la VI Trobada d’Energies Comunitàries. En aquesta edició, entitats, col·lectius, serveis de veïnatge i Administració posen el focus en els equipaments de proximitat com a motor de l’acció comunitària i organitzen una quinzena d’activitats que promouen l’intercanvi d’experiències.

La franja del Besòs acull les jornades

La Trinitat Vella, el Bon Pastor i Baró de Viver són els amfitrions de la trobada. La iniciativa la promou el Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament. Va sorgir el novembre del 2016 amb l’objectiu de reconèixer i connectar els projectes comunitaris que passen a la ciutat. “Sovint no es tracta de grans projectes però són iniciatives que treballen la cohesió social, la inclusió i l’apoderament ciutadà”, explica el director del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament, Òscar Rebollo.

Una quinzena d’activitats obertes a tothom

La VI Trobada d’Energies Comunitàries consta d’una quinzena d’activitats pensades per a diversos públics i obertes a tota la ciutadania que hi vulgui participar. Només cal inscriure-s’hi prèviament al web de l’Ajuntament. S’han organitzat converses sobre comunitat i literatura, la presentació de la publicació ‘Retrats de la Barcelona comunitària’ —sobre el moviment comunitari de Barcelona i les lluites veïnal— i un taller presentació de cuina comunitària. També està prevista una trobada de dones cosidores que inclou una mostra de productes i una passarel·la de moda, i un mercat viu per conèixer de forma dinàmica els projectes comunitaris i treballar diversos reptes sobre inclusió social amb expertes i membres del projecte europeu URBinclusion.

La implicació dels veïns i veïnes

Els veïns i veïnes del territori s’han implicat en l’organització de la trobada. De fet, han construït molts dels mobles que es fan servir en les diferents activitats amb material reciclat. És una iniciativa del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament i el projecte B-Mincome, amb el suport de Makea i La Nau Vila del Besòs. Després, els mobles formaran part del patrimoni de la franja del Besòs de Sant Andreu.

A més, altres veïnes que també formen part del programa B-Mincome s’estan encarregant de preparar diversos àpats amb l’ajut i la coordinació de Nikoletta Theodoriti, de Sobres Mestres, i Elena Matencio, tallerista de cuina del Centre Cívic Bon Pastor.