Centenars d’infants, famílies i monitors d’esplai han sortit aquest dissabte al carrer per denunciar la manca de locals on desenvolupar les seves activitats. Convocats per Esplais Catalans, al matí han fet diverses activitats als barris. A les 16.30 h a la plaça de Catalunya ha arrencat una manifestació amb unes 400 persones al crit de “Cap esplai sense local”.

Al matí, els esplais han començat a fer cartells, estampar samarretes i preparar pancartes per a la manifestació de la tarda. La pluja ha fet anul·lar algunes convocatòries previstes davant les seus dels districtes, però la convocatòria per a la tarda s’ha mantingut i finalment la pluja l’ha respectada.

Els esplais s’han manifestat a ritme de batucada i amb pancartes acolorides per denunciar la manca de locals on realitzar les tasques educatives. Convocats per Esplac en el marc de la campanya “Localitza’t”, els manifestants es queixen que, tot i que ells demanen contínuament llocs on ubicar els esplais i caus, totes les administracions continuen tenint locals buits i es neguen a cedir-los a les entitats de lleure infantil. També denuncien la manca de subvencions públiques que els permetin llogar locals privats adequats, on fer activitats i poder desar els materials que fan servir.

“L’esplai és un espai d’educació per infants i joves que fa cohesió social, que fa barri i per tant és important que tinguem aquest reconeixement que es tradueix en resoldre problemes que tenim de locals, de finançament i d’espais” explica Eduardo Fernando de l’equip de direcció de l’Esplac.

Els esplais s’han concentrat a les 16.30 h a la plaça de Catalunya i, passades les cinc, han iniciat una marxa pels carrers del Gòtic que ha baixat per l’avinguda del Portal de l’Àngel. La manifestació ha parat a les 18h a la plaça Sant Jaume on han llegit un manifest davant de l’Ajuntament per reclamar espais per caus i esplais.

La campanya “Localitza’t”, llançada l’any passat des d’Esplac, vol donar a conèixer la problemàtica dels esplais amb pocs recursos que es veuen obligats a subsistir sense local o a pagar lloguers desorbitats per espais inadequats per a les activitats. Els impulsors de la campanya recorden que els esplais són entitats sense ànim de lucre, en què monitors voluntaris fan activitats i jocs amb els nens. Des d’Esplac subratllen la importància d’aquesta tasca educativa i reclamen prou recursos per dur-la a terme.