Sos Racisme ha recollit les dades del servei d’atenció i denúncia de 2014 i constata que un 35% de casos de discriminació no van més enllà d’informar-ne a l’entitat. Més d’un terç de les víctimes desisteixen d’interposar una denúncia principalment a causa de la crisi però també per la desconfiança en les institucions que les han de rebre.

L’entitat constata també que augmenten les discriminacions en els espais de vida quotidiana, el que “genera un efecte pervers perquè normalitza el racisme i la víctima ho interioritza i li no dóna importància”. Asseguren que es mantenen les identificacions en base al perfil ètnic i que aquestes es fan en espais de convivència, el que acaba provocant moltes vegades una visió negativa de la immigració.

Repunten els casos de racisme en comunitats de veïns i en aspectes vinculats a la seguretat privada durant l’oci, el transport o el comerç privat. També hi ha un increment del racisme en l’accés a serveis socials, la sanitat, l’educació, l’habitatge o l’accés a l’empadronament. L’entitat recomana a les víctimes que denunciïn possibles casos de discriminació.

Segons els seus portaveu, en un futur preocupa la islamofòbia, en reacció als darrers fets viscuts a Europa, com l’atemptat a la revista Charlie Hebdo. També es mostren preocupats al discurs polític que es pugui fer de cara a les eleccions municipals del mes de maig. Sos Racisme treballarà per visibilitzar les situacions de racisme i forçar a les administracions perquè recullin aquestes situacions i que es puguin evitar.