Tots els tinents d'alcalde, menys el de Cultura -absent per un viatge-, han volgut fer pinya per exposar el balanç de mandat. El govern municipal assegura que ha complert en més d'un 90% el Programa d'Actuació Municipal, el PAM, el full de ruta d'un executiu en minoria que es va pactar amb socialistes i Esquerra. Satisfacció per la feina feta sí, diu el govern, però en cap cas, triomfalisme. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Cofoisme cap ni un, però també crec que és bo que la gent conegui el que s'ha fet. No estem dient que tot es faci bé, ni molt menys, però que el que teníem planificat ho hem pogut complir." El govern fa gala d'haver mantingut unes finances sanejades. Per combatre l'atur, una de les prioritats del mandat, es destaca haver reorientat l'agència Barcelona Activa, més focalitzada en l'empresa per generar nova activitat. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Evidentment, 100.000 persones a l'atur encara són moltes persones, però tenim xifres de balanç de mandat molt esperançadores." Ampliar el parc d'habitatges de lloguer social ha estat un altre objectiu de mandat per al qual el govern afirma que ha activat l'engranatge. Segons el consistori, aquest mandat s'han destinat més de 2.000 milions a inversions per transformar l'espai públic. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Que vol dir que hem transformat més de 7 milions de metres quadrats de la ciutat de Barcelona. Que ve a ser més de tres vegades l'extensió total de la Sagrera." El nou centre d'emergències socials, la cobertura de totes les beques menjador i eliminar la llista d'espera per a la teleassistència són tres exemples que el govern llista per assegurar que no ha fet cap retallada en atenció social. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida "No hem fet ni un pas enrere, i això ho volem dir ben alt. I, en canvi, hem avançat." És la lectura del mandat que fa el govern municipar i que centrarà el debat amb els grups de l'oposició divendres que ve en el que serà l'últim ple ordinari abans de les eleccions.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha parlat de “satisfacció”, però no de “cofoisme”. Per Forn, a l’hora de fer balanç del PAM, estan “satisfets amb el que s’ha pogut fer”, i això els “esperona a seguir aquesta línia” en un futur. Tot i això, assegura, l’equip de govern fuig de l’autocomplaença.

Per Forn, l’acció de govern ha complert amb les tres prioritats que s’havien marcat inicialment, atendre millor les persones, reactivar l’economia i fer que la ciutat funcioni bé i amb uns serveis de qualitat.  I ho han fet, segons el primer tinent d’alcalde, amb bona nota, perquè un 94,5% de les mesures previstes al pla “o bé s’han complert o s’estan executant”.

“Hem fet tres sagreres i mitja en un sol mandat”

El balanç del programa l’han fet conjuntament els quatre tinents d’alcalde de l’Ajuntament, Joaquim Forn, Sònia Recasens, Antoni Vivies i Maite Fandos. Hi faltava el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, que està de viatge. Cadascun en la seva àrea han destacat els eixos bàsics de l’acció municipal. Per Forn, un dels èxits del mandat és que la inseguretat hagi caigut 1o punts, quan el 2011 era el principal problema pels barcelonins. Des de l’àrea econòmica, Sònia Recasens ha analitzat els esforços per millorar l’ocupació i que han permès reduir en 6.000 les persones que estan a l’atur a la ciutat.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha estat un dels més gràfics a l’explicar la feina feta pel seu departament. “Hem fet tres sagreres i mitja en un sol mandat”, o el que és el mateix, “més de 7 milions de metres quadrats han estat transformats”. Un canvi que, per Vives, s’ha fet donant prioritat als vianants. També Maite Fandos ha presumit de la feina feta en polítiques socials. “No hem fet ni un pas enrere”, ha assegurat, i ha explicat que mentre que l’any 2011 es van invertir 183 milions en l’atenció a les persones, aquesta xifra ha pujat fins als 255 milions el 2015.