L’alcalde, Xavier Trias, ha pogut fer gala d’unes bones dades en el balanç delinqüencial de 2014. Però també si ens remuntem als darrers quatre anys de mandat. El conjunt de delictes i faltes (174.576) ha experimentat un descens molt pronunciat respecte a 2011, període durant el qual s’han produït a la ciutat 20.912 casos menys (-10,7%), i en l’últim exercici, aquelles tipologies que més preocupen, els robatoris amb violència i intimidació, han caigut un 17,4%, començant per les estrebades (-18,3%), i seguit dels atracaments a la via pública (-17,7%), els robatoris a domicilis amb gent dins (-14,7%) i els assalts en establiments (-7,4%). Els delictes, en termes globals, han disminuït un 6%, i això en part ha contribuït a una davallada de les detencions (-11,4%). La principal taca són les faltes, que han pujat (+3,3%).

Els furts, tot i baixar en el global del període 2011-2014 (-12,6%), han augmentat lleugerament durant el 2014 (+0,6%). El total de robatoris amb força a domicilis (sense ningú dins) també ha estat superior respecte a 2013 (+6,7%), així com els homicidis, que han passat de 12 a 14.

Segons Trias, són resultats positius “tot i que cal ser prudents”. I els ha atribuït sobretot a la bona entesa entre els cossos policials. Com a mostra, un botó: des de juliol de 2011, l’operació Xarxa -que autoritzava Mossos i Guàrdia Urbana a baixar i actuar junts al metro- ha permès reduir els fets delictius al transport urbà un 12,3% (3.624 casos menys). Tot i això, el balanç del 2014 deixa una xifra negativa en aquest àmbit: el nombre de furts als transports públics ha repuntat un 8,6% respecte al 2013. Segons dades policials, els delictes al transport urbà van augmentar sobretot durant el segon semestre de l’any i per fer-hi front es va reforçar el dispositiu Xarxa.

 

Trias, a més, ha recordat que la percepció de seguretat “se situa en la puntuació més alta”. Els barcelonins posen de nota un 5,5 si es refereixen al conjunt de la ciutat, i un 5,8 si se circumscriuen només al seu barri.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha estat taxatiu: “Avui Barcelona és una ciutat més segura que el 2011”, també per als qui la visiten: les víctimes estrangeres han disminuït en un any un 16,7%. Per Espadaler, hi ha tres raons per les quals es pot presumir d’unes bones dades: “la voluntat política compartida de sumar esforços” (les accions conjuntes Mossos – Guàrdia Urbana han crescut un 16%); una col·laboració més estreta amb la fiscalia i la judicatura a l’hora de combatre la multirreincidència o la persecució de grups organitzats; i “l’aposta continuada per la prevenció”.

Nous delinqüents

El cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, Joan Carles Molinero, ha remarcat que els cossos policials estan analitzant el repunt de les faltes i delictes de furt i que han detectat “la presència d’alguns nous delinqüents” a la ciutat. Molinero ha remarcat que es tracta de persones “que fins ara no tenien cap tipus d’antecedent policial i que, tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra, els estem començant a identificar i/o detenir, en el cas que sigui possible”.

Per Molinero, identificar totes aquelles persones que cometen furts, i fer-ho tantes vegades com sigui possible, és fonamental per posar fi a aquest tipus de delictes a la ciutat. Tenir proves que cometen furts amb assiduïtat, ha dit, és la via per demostrar que es tracta de persones multireincidents i, per tant, d’endurir les penes que se’ls imposen, penes que passen tant per la presó com per ordres d’allunyament del transport públic.