Passaven pocs minuts de les vuit del matí quan el creuer d'MSC ha arribat al port de Barcelona. A bord, més de 3.700 passatgers, 27 menys dels qui van sortir des del mateix punt ara fa una setmana. En total,12 morts, 13 ferits i els dos espanyols de Sueca que estaven desapareguts i que tornen avui en avió. En sortir del creuer, alguns passatgers s'han apropat a la premsa per relatar com havien viscut l'atemptat. MIGUEL ESPELT "Estaba fumando un cigarro en la puerta del museo, oí petardos, que eran tiros. Habían cinco o seis pasajeros ahí al lado que ví como caían al suelo y la ráfaga venía para mí. Cogí a mis familiares y venga." Els turistes expliquen que es van refugiar al Museu Nacional del Bardo per fugir de l'emboscada. JOSEP LLUÍS CUSIDÓ, alcalde de Vallmoll "Nosotros nos quedamos dentro del balcón, tumbados, había una señora japonesa que la tiramos casi a la fuerza para que no nos vieran." "Nos sacaron, nos llevaron al Parlamento, que estaba al lado. Estuvimos en el Parlamento mucho tiempo. La gente nos daba agua pero estábamos muertos de miedo porque había puertas por donde podía entrar cualquiera." Alguns passatgers es queixen de la poca atenció que van rebre per part del personal un cop retornats al creuer. "En el barco, ni atención personal ni a nadie. Cada uno se escapó por donde podía." El director d'MSC s'ha defensat de les crítiques i ha explicat que van prendre les mesures adients. EMILIANO GONZÁLEZ, director d'MSC Cruceros "Se trata de recoger rápidamente en el barco a todos los clientes que están fuera con la mayor rapidez posible. Y retrasamos la hora de salida hasta que ya tuvimos conocimiento de las personas desaparecidas y fallecidas." A Barcelona acaben la ruta 700 passatgers. La resta tenen programades excursions per la ciutat. El creuer salparà avui a les 6 de la tarda rumb a Marsella.

El creuer Splendida va sortir de Barcelona divendres passat i, una setmana després, ha tornat al port amb alguns dels supervivents de l’atac terrorista al Museu Nacional del Bardo de Tunis. La policia del port de Barcelona ha permès l’entrada a la terminal A de creuers als familiars, autocars i taxistes per rebre els passatgers, però hi ha impedit l’entrada de la premsa. El vaixell ha atracat amb 27 persones menys de les que van pujar a bord a l’inici del viatge: nou han mort, 12 n’han resultat ferides, quatre persones segueixen desaparegudes i una parella continua a Tunis després d’haver estat localitzada sana l’endemà de l’atac. El director general d’MSC, Emiliano González, ha afirmat que un cop van saber que s’havia produït l’atac van decretar el protocol de seguretat que ordena totes les excursions i els clients que havien sortit pel seu compte tornar al vaixell. “Es tractava de recollir els passatgers al creuer tan ràpid com fos possible”, ha dit. Des de la companyia han assegurat que s’oferirà ajuda psicològica als passatgers del vaixell que ho sol·licitin. Precisament una de les denúncies d’alguns viatgers ha estat que no van rebre atenció psicològica instants després dels atacs.

L’atemptat, que es va produir dimecres passat, va agafar per sorpresa uns 90 turistes espanyols que visitaven l’equipament cultural en aquells moments. Hi van morir una parella de jubilats del barri de Camp de l’Arpa del Clot. Els familiars dels barcelonins van viatjar fins a Tunis per accelerar els tràmits i repatriar les víctimes. Aquest divendres està previst que els cossos de la parella morta siguin repatriats per un avió militar espanyol desplaçat a la zona.

Un altre grup de turistes supervivents procedents de diferents punts de l’estat viatjaven a bord del creuer Costa Fascinosa, que també ha atracat aquest divendres al port de Palma. En total van ser uns 90 espanyols que van viure el drama de l’acció terrorista. A la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha decretat per a aquest divendres i dissabte dos dies de dol oficial en record de les dues víctimes veïnes de la ciutat. L’atemptat, atribuït al grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha deixat 23 morts, 18 d’ells turistes estrangers, i 47 ferits.

MSC cancel·la les escales a Tunísia

La companyia de creuers MSC ha decidit suspendre durant tot l’estiu de 2015 les escales que s’havien previst a Tunísia per garantir “la seguretat dels passatgers i la tripulació”. En el comunicat que ha emès l’empresa s’informa sobre els itineraris que s’han modificat i que afectaran a quatre vaixells. Els passatgers que viatgin amb el MSC Splendida faran escala a la Valetta, a Malta; el vaixell Fantasia farà parada a Palma de Mallorca; en el cas del Preziosa, al port de Cagliari, a Sardenya, i el vaixell Divina ho farà a la Valletta, un dia abans del previst i l’endemà atracarà al port de Corfú, a Grècia.

Aquest divendres al vespre l’MSC Splendida ha sortit de Barcelona camí de Marsella.

També aquest divendres han arribat al vespre a Barcelona els cossos del matrimoni que va morir a l’atemptat de Tunísia després de ser repatriats amb un avió de les forces aèries espanyoles. A l’aparell també hi viatjava la parella valenciana que es va salvar perquè es va amagar durant hores al museu del Bado, lloc de l’atemptat. Diverses autoritats, entre elles els ministres d’Interior i d’Afers Estrangers, i la regidora Maite Fandos, els han rebut a peu de pista.