Estar atents que ningú entri darrere nostre a l'edifici o evitar que s'acumulin cartes a la bústia. Són alguns dels consells clau que els Mossos d'Esquadra donen per prevenir els robatoris a domicilis. Per fer-los arribar al màxim de persones organitzen xerrades com aquestes al col·legi d'administradors de finques. A partir d'aquí, seran els gestors d'immobles els qui traslladaran les recomanacions als propietaris i llogaters, ja sigui en reunions de veïns o bé penjant tríptics als edificis. L'objectiu és evitar casos com el del Jesús, que administra diverses finques a la ciutat. JESÚS TORRENT, administrador de finques "Ens hem trobat a tres finques diferents en un interval de temps d'un mes, que han entrat a diversos domicilis." Des del Col·legi, que agrupa gestors de més del 80% del parc d'habitatge barceloní, reconeixen que la qüestió preocupa molts administradors i veïns. ENRIC VENDRELL, president del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i Lleida "La seguretat és una de les qüestions de més preocupació, ja no solament en els mateixos habitatges, que sí, sinó també en els elements comunitaris i les instal·lacions." Per minimitzar els riscos, els Mossos d'Esquadra recomanen extremar les precaucions. Una de les coses importants, diuen, és dificultar l'accés al domicili. DAVID MONTSERRAT, Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà "Si apliquem aquestes mesures de seguretat, en dos segons no entraran al domicili, potser tardaran un minut, i això pot donar el senyal d'alarma a un veí o a una patrulla." Segons dades policials, els robatoris amb força a domicili van augmentar un 6,6% el 2014, en comparació amb l'any anterior. Els casos en què hi ha hagut violència o intimidació, en canvi, van reduir-se en prop d'un 15%.

Des del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, que agrupa gestors de més del 80% del parc d’habitatge barceloní, afirmen que els robatoris a domicilis i la seguretat als immobles són de les qüestions que més preocupen molts administradors i veïns.

El president del col·legi, Enric Vendrell, ha explicat que, més enllà dels habitatges, també han detectat robatoris dels elements comunitaris de les finques, des dels mobles decoratius que hi ha en alguns vestíbuls fins als llums que il·luminen els passadissos. En aquest sentit, diuen que en algunes ocasions fins i tot se n’han vist afectades instal·lacions com l’elèctrica.

Segons dades policials, recollides al balanç delinqüencial de Barcelona, els robatoris amb força a domicili van augmentar un 6,6% el 2014 en comparació amb l’any anterior, i van arribar als 5.204. Els casos en què hi ha hagut violència o intimidació, en canvi, van reduir-se un 14,7%. En un any, se’n van produir 116 a la ciutat.

Per minimitzar els riscos, els Mossos d’Esquadra recomanen prendre mesures de seguretat. Per fer arribar aquests consells al màxim de persones possibles, han organitzat una xerrada al col·legi amb l’objectiu que els administradors de finques els transmetin després a llogaters i propietaris. Algunes de les recomanacions són vigilar que no hi hagi ningú darrere nostre en accedir a la finca, evitar que s’acumulin cartes a la bústia si ens absentem o bé no tancar la porta de cop, ni tan sols quan som a dins. Segons ha explicat el caporal de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà, David Montserrat, un dels objectius fonamentals és dificultar al màxim l’accés al domicili perquè, si els lladres tarden a obrir, és més fàcil que algú els detecti.