La missa de Diumenge de Resurrecció ha estat la darrera que s’ha oficiat a la parròquia de l’Esperit Sant, abans que s’enderroqui per convertir l’espai en una facultat de medicina. Es tracta d’un projecte consensuat entre l’Arquebisbat de Barcelona i la Fundació Blanquerna que es va presentar el 2022 i que preveu la cessió del terreny per a usos pedagògics.

Molts fidels de la parròquia s’han mostrat des del principi contraris a la desaparició d’aquesta església, que data del 1967 i que ja estava consolidada al Baix Guinardó. Segons el feligrès Aitor Frías, “molta gent gran deixarà d’anar a missa perquè els quedarà massa lluny i perdrem la comunitat que havíem format tots aquests anys“.

Espai provisional al Sant Pau

De moment l’Arquebisbat els ha ofert l’església de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau com a espai provisional on poder seguir amb l’activitat parroquial mentre durin les obres del nou edifici. La comunitat també tindrà un lloc al nou complex universitari, que inclourà una capella petita i un espai parroquial de 700 metres dels 4.000 que tindrà la universitat. Durant l’abril es buidarà l’interior de l’església, ubicada al número 401 de la travessera de Gràcia, i al maig es preveu que comenci a enderrocar-se.

Reivindicació del vitrall de l’església

L’enderroc de l’església de l’Esperit Sant suposarà també la destrucció d’un vitrall gegant que presideix el temple. Té uns 200 metres quadrats i el va crear el taller Raventós el 1965. Tot i que no està catalogat, l’Arquebisbat té previst digitalitzar-ne el contingut abans de l’enderroc. Per a Javier Custodio, membre de la comunitat religiosa, és un vitrall “molt original, fet amb una tècnica molt innovadora de l’època, i és una pena que es perdi”.

El parroquians afectats s’han constituït en l’Associació d’Amics del Temple Parroquial de l’Esperit Sant de Barcelona i ja han recollit gairebé 8.000 firmes en contra d’aquest projecte. A hores d’ara, però, sembla que no hi ha volta enrere i d’aquí a unes setmanes aquesta església passarà a la història.