La parròquia de l’Esperit Sant, situada al Baix Guinardó, es construirà de nou i cedirà bona part del seu terreny al nou edifici de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Blanquerna. L’Arquebisbat de Barcelona ha presentat el projecte, que preveu destinar 713 metres quadrats a usos parroquials i 4.096 metres quadrats a la seu de la facultat.

Serà una cessió de l’espai en dret de superfície i, tal com explica el vicari de la diòcesi de Barcelona, Enric Termes, “lògicament es reduirà l’espai per al culte per adaptar-lo a les necessitats actuals del segle XXI”. La parròquia, que data dels anys 50, tenia alguns problemes estructurals. La nova construcció serà més moderna, “beneficiarà la comunitat eclesiàstica i serà un element dinamitzador del barri”, ha assegurat Termes. També tenen previst estudiar quins elements arquitectònics i artístics es poden conservar per traslladar-los a la nova edificació.

Projecte respectuós amb l’entorn

L’arquitecte de la Fundació Blanquerna, Josep Maria Vilanova, ha explicat que el projecte preveu “un edifici de qualitat arquitectònica i adaptat al segle XXI, totalment sostenible i accessible”. A més preveu l’ampliació del carrer de Bergnes de las Casas, que transcorre en paral·lel a l’església i que passarà a tenir vuit metres d’amplada, en comptes dels cinc actuals. Així el passatge guanyarà en lluminositat i accessibilitat en benefici dels veïns de l’entorn.

També es respectarà l’alçària de l’edificació actual i es crearà una illa interior que podrà gaudir el veïnat en un espai on, segons Vilanova, “el planejament permetia edificar encara més”. Passat l’estiu es presentarà el projecte definitiu al Consell de Barri del Baix Guinardó. Les obres es preveu que comencin a mitjans del 2023 i tindran una durada de tres anys.

esglesia interior esperit sant

Universitat de primer nivell

El centre universitari es construirà fent façana a la travessera de Gràcia, on hi ha actualment l’accés a l’església, i el temple, més reduït, es farà a la banda propera al carrer de Rosalía de Castro. Tindrà capacitat per a un miler d’alumnes i permetrà descongestionar l’altre edifici universitari que la Blanquerna té a poca distància i que acull les especialitats de Fisioteràpia, Infermeria, Nutrició i Farmàcia.

El portaveu de la Fundació Blanquerna, Josep Maria Carbonell, ha afirmat que “la regidora del districte està entusiasmada amb el projecte ja que suposa crear un centre universitari de primer nivell a Horta-Guinardó”. I ha anunciat que d’aquí a pocs anys també preveuen impartir l’especialitat de Medicina.