Fa menys de 24 hores que s’ha acabat el curs escolar però alguns infants ja han pogut canviar les taules de l’aula per les lliteres de les cases de colònies. Els primers autocars de la Fundació Pere Tarrés han sortit de Barcelona amb uns 90 infants d’entre 6 i 12 anys: són una petita part dels 33.700 infants i joves que hi aniran. Els més petits s’instal·laran en cases de colònies; els adolescents aniran a un campament i faran rutes per la muntanya. La fundació preveu destinar més d’un milió d’euros a becar 4.500 infants que tenen dificultats per destinar diners a l’oci, un 11 % més que l’any passat.

La Fundació Pere Tarrés incorpora colònies d’art, de cinema i de futbol

Tan bon punt han arribat els infants al Centre d’Esplai Trencaclosques amb els seus familiars, han deixat les motxilles i s’han reunit amb els monitors; mentrestant, els pares i mares han signat les autoritzacions i han donat els medicaments necessaris als organitzadors de la sortida.

Aquestes colònies giren entorn a un museu d’història i els nens viatjaran en el temps. Són els anys setanta i seran autèntics historiadors. No és l’única sortida temàtica, però. Enguany la Fundació Pere Tarrés incorpora com a novetat les colònies d’art, les de cinema, les de futbol i les de Mallorca. I a causa de la demanda de l’estiu passat, s’ha ampliat l’oferta de colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

L’educació en el lleure ajuda a millorar l’autonomia i a adquirir competències

Segons el president de Moviment de Centres d’Esplai Cristians Fundació Pere Tarrés, Xavi Nus i Garrell, les activitats de lleure ofereixen competències que afavoreixen el futur laboral i estudiantil: “Per a ells, potser és la primera vegada que marxen de casa i això vol dir guanyar en autonomia, treballar en equip amb els altres i aprendre a conviure amb altres infants com ells”.

Per a la Sara, és la primera vegada que marxa de casa sense els pares: “Avui me’n vaig de colònies vuit dies; estic molt nerviosa però en tinc moltes ganes.” La Jana i la Gina fa cinc anys consecutius que van a les colònies de Pere Tarrés perquè els agrada molt.

Colònies d'estiu

Pel que fa a les famílies que es queden a casa, hi ha de tot: al pare de l’Èric li agrada molt que el seu fill marxi de colònies tan bon punt acaba l’escola per descarregar energies. En canvi, un nen ha explicat que trobarà molt a faltar la seva germana.

Els organitzadors d’aquestes colònies han escollit una casa amb piscina a Planoles. Per a ells, que tota la seva vida han estat en el món del lleure, consideren que és una experiència molt enriquidora poder gaudir-ne des dels dos punts de vista: “El fet que nosaltres hàgim viscut colònies com a nens i ens hagin muntat activitats i hàgim anat d’excursió fa que ara quan som monitors puguem recordar experiències i després utilitzar-les perquè ells també ho visquin com nosaltres vam fer.”

Autobús Sagalés

Aquests infants tenen vuit dies al davant per passar-s’ho bé alhora que adquireixen hàbits de vida saludable.