L’Escola Ramon Llull, situada al número 275 de l’avinguda Diagonal, ha obert les portes aquest dilluns al matí amb les reixes guarnides de llaços i flors grogues. També s’han pogut veure símbols grocs pintats a terra per demanar l’alliberament dels líders sobiranistes que van dur a terme el referèndum de l’1 d’octubre. Just després de l’entrada dels alumnes s’han retirat els elements grocs de la porta principal, que recorden també les fortes càrregues policials que es van produir aquí fa just un any. Un dels manifestants, Roger Español, va perdre l’ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la policia. Alguns dels agents que van comissar les urnes en aquest col·legi estan investigats per la seva actuació.

Escola Ramon Llull 1-O 2018 flors grogues

A l’Escola Meditèrrania, situada al número 5 del passeig Marítim de la Barceloneta, s’hi ha col·locat una placa commemorativa que homenatja aquell dia. Diu: “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”. I aquí també van haver-hi incidents amb càrregues policials contra els votants. En aquest col·legi els agents van comissar algunes urnes, tot i que dues van quedar-se al centre i van permetre que la gent exercís el seu dret a vot.

placa 1-O 2018 Escola Mediterrània

Els veïns que van anar a votar al Casal de la Gent Gran de la Barceloneta han recordat l’1-O portant una urna a la porta del centre. Alguns han volgut tornar a votar.

Casal Gent Gran Barceloneta urna 1-O 2018

Molts dels actes per commemorar aquesta data s’han celebrat durant el cap de setmana a Barcelona. Hi ha hagut accions a molts dels espais que es van convertir en col·legis electorals.