Durant quatre dies la presó Model ha acollit les imatges, els records i les experiències viscuts el primer d’octubre. L’Ajuntament ha buscat la complicitat de les entitats que formen la plataforma “Demà pots ser tu” per elaborar un programa que reflexionés sobre els drets civils, els drets fonamentals i la vulneració que sistemàticament es viu a l’estat. Per l’escenari del teatre que hi havia a la presó hi han passat periodistes, filòsofs, activistes i experts en dret. Tot i les discrepàncies, tots ells han coincidit a definir l’1 d’octubre com una jornada que ha marcat un abans i un després a la ciutat: una mobilització massiva i una repressió sense precedents.

La llibertat d’expressió en el punt de mira

La darrera jornada s’ha centrat en la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la informació. Hi han participat el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia; els periodistes Cristina Fallarás i Roger Palà, i Txell Bonet, la companya de Jordi Cuixart. Tots han coincidit que la regressió dels drets a Espanya és una realitat i alguns han viscut la vulneració en primera persona, amb càstigs com difamacions, multes o la presó, com és cas de Cuixart.

Barcelona ciutat de drets

El tancament de les jornades ha estat a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo. Ha servit per recordar com l’1 d’octubre ha marcat un abans i un després a la ciutat i en les relacions de Catalunya i Espanya. Colau ha remarcat que va ser una jornada amb una mobilització popular massiva i amb una repressió policial sense precedents: “Va haver molts ciutadans colpejats i altres damnificats pel dolor de les imatges de violència”.

L’alcaldessa també ha recordat que el paper de les institucions és vetllar per la defensa dels drets dels ciutadans, sense tenir en compte el seu color polític i ha reivindicat Barcelona com a ciutat de drets.