Barcelona estrenarà a principis de setembre la primera Escola de Segona Oportunitat 100 % pública. Ho farà impartint classe a 30 alumnes entre els 16 i els 24 anys que ni estudien ni tampoc no treballen. El centre està ubicat al barri de Navas, a l’antic CAP de Maragall i servirà per orientar els alumnes sobre el seu futur professional. Els joves tindran l’oportunitat de tornar als estudis o bé d’incorporar-se al mercat laboral després d’haver-se especialitzat. Es calcula que a la ciutat de Barcelona hi ha actualment 17.000 joves amb aquestes característiques. Aquesta escola, a diferència d’una d’ordinària, ofereix un acompanyament més personal i proper.

Salesians Sant Jordi i Fundació el Llindar, els gestors de l’escola

Dues entitats amb experiència en aquest sector són les encarregades de gestionar el projecte. Es tracta de Salesians Sant Jordi que té quatre escoles d’aquests tipus i que atén cada any uns 700 joves; i la Fundació el Llindar, que impulsa diverses iniciatives encaminades a orientar persones en la seva recerca de feina.

Quins estudis poden cursar?

Les classes s’allargaran fins a dos anys i els nois i noies podran triar entre diverses modalitats. Els estudis que oferiran són hoteleria i turisme, comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, serveis socioculturals, activitats físiques i esportives, i informació i comunicacions. Durant el primer any es farà formació a mida prenent especial atenció en les competències bàsiques (lectoescriptura i les matemàtiques). En canvi, durant el segon any, se centraran en els estudis professionalitzadors amb programes de formació i inserció, cicle formatius de grau mitjà i certificats de professionalitat, entre d’altres.

Una de les particularitats del projecte és que es pauten reunions amb les famílies dels joves, sobretot els qui són menors d’edat per fer seguiment de la seva evolució a l’escola.

La direcció del centre oferirà una reunió informativa el pròxim 10 de juliol al Casal de Gent Gran de Navas per a les persones que vulguin estudiar a l’escola.

L’Escola de Segona Oportunitat disposa d’algunes empreses que ofereixen assessorament per dissenyar els itineraris dels alumnes. Els qui ho vulguin tindran l’oportunitat de formar-se i alhora treballar en una empresa al llarg de tot el curs. A més, tots els estudis oferiran una part de pràctiques que es desenvoluparà en diverses empreses.