El CAP Maragall ha engegat l’Escola de Salut número 19 de la ciutat i la tercera del districte de Sant Andreu. Es tracta de l’Escola de Salut de Navas que dona servei als veïns d’aquest barri i també dels barris del Congrés i els Indians i de la Sagrera. La proposta va engegar el 2008 a Barcelona i té com a objectiu promoure l’envelliment saludable i l‘autocura entre les persones majors de 65 anys.

17 agents socials implicats

Aquesta activitat està avaluada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona i ha estat dissenyada durant sis mesos per la taula comunitària de gent gran en què participen 17 agents comunitaris del barri, entre ells l’equip Congrés del CAP Passeig de Maragall, centres cívics, associacions de veïns, casals de barri i serveis socials, entre d’altres.

La soledat: un dels problemes

Aquests agents implicats han fet una feina de diagnosi de la població per detectar els problemes i necessitats de salut de les persones grans del barri. A partir d’aquest treball, el veïnat i els agents comunitaris van prioritzar l’envelliment i la soledat com a les problemàtiques de salut més importants a tenir en compte.

Les sessions es fan els dimarts

Fruit d’aquesta conclusió s’ha elaborat un programa de 10 sessions de dues hores que tindran lloc cada dimarts fins al 10 de desembre al Centre Cívic Navas. Les sessions estaran dirigides per professionals dels diferents actors socials dels barris i les temàtiques a tractar seran: Pastilles, les justes. Seguretat a casa i al carrer. Refredat i grip. Passejada + Activa’t als parcs. Prevenció de caigudes. Memòria històrica. Risoteràpia. Com abordar les pèrdues de memòria? Què cal saber sobre la llei de dependència? i Anem al teatre.

Sessions formatives cada sis mesos

Segons la metgessa de família i salut comunitària de l’equip Congrés del CAP Passeig Maragall, Esperanza Martín, l’Escola de Salut és una iniciativa molt profitosa per a la gent gran: “Cal sortir dels centres de salut i promoure activitats com aquestes que millorin la salut als barris perquè des dels centres de salut és difícil que puguem abordar aquest tipus de problemàtica que causa tant malestar”. Els professionals i agents implicats ja han començat a treballar en els continguts de la segona edició de l’Escola de Salut que es programarà a la primavera del 2020.