L’acte principal dels CDR (Comitès de Defensa de la República) s’ha iniciat aquest dilluns a les 12 h als Jardins de Salvor Espriu (coneguts popularment com a Jardinets de Gràcia). Centenars de persones s’han anat afegint a la marxa unitària que ha transcorregut pels carrers del centre de la ciutat, en paral·lel a la manifestació d’estudiants convocada per Universitats per la República i que ha acabat a la plaça de Sant Jaume.

cdr mani jardinets 1 octubre 2018

Alguns dels lemes i crits que s’han sentit són: “1 d’octubre. Ni oblit, ni perdó”, “Els carrers seran sempre nostres”, “Buch dimissió” i “Llibertat presos polítics”, entre d’altres.

CDR mani pancarta 1 octubre 2018

Durant el transcurs de la protesta alguns membres dels CDR s’han encadenat a la Borsa de Barcelona, al passeig de Gràcia. Els Mossos d’Esquadra han intentat impedir-ho, sense èxit.

Poc després que es desconvoqués la mobilització, hi ha hagut un moment de tensió davant el mateix edifici de la Borsa. Desenes de persones han increpat un periodista d’Intereconomía i ell se’ls ha encarat. Els Mossos d’Esquadra l’han hagut d’escortar, mentre alguns manifestants li llençaven objectes. Agents antiavalots intervingut donant alguns cops de porra per dispersar els manifestants.

Mobilitzacions dels CDR al matí

Des de primera hora del matí els CDR han estat protagonistes de diverses protestes per reivindicar el llegat de l’1 d’octubre. Els CDR han convocat accions sorpresa a tres punts de la ciutat: la via Laietana, la plaça de Catalunya i la plaça del Doctor Letamendi.

A la plaça de Catalunya s’hi han aplegat unes 200 persones i han tallat el trànsit a la ronda de Sant Pere després d’haver tallat també el carrer de Fontanella.

accio cdr plaça catalunya

Davant del Mercat de Santa Caterina s’ha fet una altra concentració. Els manifestants s’han desplaçat fins a les portes de Foment del Treball i després han tallat la via Laietana. Han pujat cap a la plaça d’Urquinaona fins a arribar a la Gran Via.

La tercera convocatòria ha estat a la plaça del Doctor Letamendi, on s’han aplegat desenes de persones.

Durant una estona també han tallat el trànsit del carrer d’Aragó a l’altura de la plaça del Doctor Letamendi.

Les tres protestes conflueixen al passeig de Gràcia

Poc després de les vuit del matí les tres protestes han acabat coincidint a la Gran Via amb el passeig de Gràcia i des d’aquí unes 500 persones han pujat cap als Jardins de Salvador Espriu, on hi havia convocada una concentració a les 12 h.

En un moment de la protesta, a l’altura de la plaça del Cinc d’Oros, hi ha hagut una encesa de bengales.

bengales cinc d'oros 1 octubre 2018

Alguns manifestants han abandonat la marxa en aquest punt i s’han dirigit al metro de Diagonal per anar fins a l’estació de Turó de la Peira. S’hi han desplaçat perquè volien evitar un desnonament previst al carrer de Cadí.

Talls a les vies de l’AVE a Girona

Les mobilitzacions s’estenen per altres punts del país. A Girona, manifestants han tallat les vies de l’AVE. Ho han fet unes 400 persones des de dos quarts de set del matí per reivindicar l’1-O. Els manifestants han accedit a les andanes després de trencar una porta tot i la presència d’efectius dels Mossos d’Esquadra i de seguretat de l’estació, que els han intentat impedir el pas. Els participants han fet aturar un tren que arribava i han cridat consignes a favor de la independència i “Fora les forces d’ocupació” o “Jo també vaig ocupar les vies”. El tall de l’AVE ha durat unes tres hores.