La direcció de l’Escola Pau Vila, situada al barri de la Font de la Guatlla, a la falda de Montjuïc, assegura que en els últims mesos ha augmentat la sensació d’inseguretat a la zona. Alerten que, des de l’estiu, s’han incrementat les incursions nocturnes a les instal·lacions i en alguns casos han robat tauletes, ordinadors i una impressora.

“Fan malbé mobiliari i fogueres a les terrasses”

El director Lluís Mir explica que “tot i que en el passat ja hi havien hagut episodis en què diverses persones accedien a les instal·lacions de nit per jugar a futbol o fer alguna altra activitat, la situació ha empitjorat en els últims mesos“. Mir diu que les entrades es produeixen setmanalment i sovint causen desperfectes, ja que “entren a les terrasses, fan malbé mobiliari i fan fogueres”.

Per posar fre a aquesta onada, l’escola ha instal·lat sensors perimetrals connectats a una alarma, que esperen que els ajudin a reduir les entrades a les nits.

Inseguretat i poca accessibilitat

Mir explica que, als vespres, als voltants de l’escola, que està en un entorn natural, es tornen molt insegurs per a les famílies, ja que “s’han arribat a patir intents de robatori i l’actuació d’algun exhibicionista”. El director assegura que el problema també es viu en altres centres educatius i espais de la muntanya i, per això, demanen a l’Ajuntament que augmenti la presència policial a la zona.

La inseguretat no és l’únic problema que arrossega l’Escola Pau Vila. Des de l’AFA asseguren que fa anys que es queixen de la brutícia i la poca accessibilitat als entorns al centre. Asseguren que una de les rampes més utilitzades per als alumnes —la que comunica l’escola amb la plaça de les Matemàtiques— no compleix la normativa i no és accessible.

Rodrigo Plaza explica que hi ha zones “que no tenen manteniment i la brutícia s’hi acumula durant mesos”. A més, Plaza assegura que en algunes zones de la muntanya hi ha “hagut despreniments importants i inundacions en dies de pluja.“, una problemàtica que fa anys que dura.

El districte assegura que ha activat els agents cívic i la policia de barri

Des del districte de Sants- Montjuïc afirmen que són conscients dels dos problemes. Pel que fa a la inseguretat, afirmen que els delictes han baixat al districte, tot i que reconeixen que “hi ha hagut algun incident a la zona de Montjuïc”. Per disminuir aquestes incidències, el districte assegura que s’ha activat la presència d’agents cívics a la zona, així com policia de barri.

Pel que fa als problemes als entorns, des del districte confien que els accessos milloraran amb l’execució de les actuacions incloses dins el programa Protegim les escoles. En concret: es limitarà l’accés i l’estacionament de vehicles, amb pilones, senyalització i pintura”.

Des de l’AFA i l’escola consideren que aquestes accions no són suficients i demanen una actuació estructural que tingui en compte les característiques de l’entorn natural de l’escola, “que és molt diferent al de centres situats en altres punts de Barcelona”, diu Plaza.