Això és un tsunami que va per baix“. Així ha definit la situació actual de la justícia Àngel Quemada, degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, en declaracions al programa ‘reset’ de betevé. I darrere d’aquesta onada imparable, adverteix, hi ha una “crisi” que pronostica que “farà una pujada important“, per la qual cosa considera “fonamental” que “ens agafi preparats”.

Quemada explica que, actualment, hi ha una “baixada de procediments“. Una situació, però, que creu que serà temporal perquè, el 31 de desembre, s’acabaran les pròrrogues de la moratòria sobre l’obligació de les empreses de presentar suspensions de pagament. “Els problemes de pagament, de creditors i de deutors existeixen“, assegura el degà dels procuradors, que avisa que hi pot haver un “col·lapse” per la tramitació dels expedients.

Fax i CD, el pa de cada dia dels advocats

Als jutjats de Barcelona, actualment hi ha un retard d’uns dos o tres mesos, segons Àngel Quemada, que s’afegeixen a una situació prèvia en què ja hi havia certa demora. Un extrem que també han constatat al programa ‘reset’ dos advocats penalistes: Andreu van den Eynde i Xavier Muñoz, que han parlat dels “problemes endèmics” que la justícia acumula des de fa anys i que fan que vagi “tan lenta”.

Quan expliques als amics de fora de l’advocacia que fas servir el fax, no ho entenen si no és que hi ha algú que depèn d’aquest negoci i l’ha de mantenir
Xavier Muñoz, advocat penalista

Com pot ser que estiguem treballant encara amb carpetes grapades, papers rebregats o CD?“, ha exclamat Van den Eynde, que ho ha qualificat com “una cosa atàvica que hem de superar“. Mentre que Muñoz ha relatat que ningú no entén que encara es faci servir el fax per les comunicacions judicials, quan es podrien fer per altres mitjans. I ha assegurat que “el sistema de justícia hauria de fer un gran esforç en l’àmbit tecnològic per entrar a finals del segle XX“.

Procediments de fa més d’una dècada

Els dos advocats han explicat que, en les últimes setmanes, han treballat en procediments en què es jutgen fets de fa més de 10 anys enrere. Una situació que, diuen, “no és inhabitual“. De fet, segons les dades del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, l’estat d’alarma va obligar a suspendre 82.000 vistes i va deixar pendents 145.000 resolucions, mentre que en aquests moments s’estan assenyalant judicis ordinaris per acomiadaments fins a dos anys vista.