El Centre d’Educació Especial Paideia, a les Corts, haurà de tornar 387 metres quadrats de pati, més de mitja pista poliesportiva, a l’Ajuntament de Barcelona a partir de l’abril. Serà el mes en què s’esgoti el termini de vuit anys de concessió dels terrenys, qualificats com a zona verda. Per tal de poder-los requalificar en el Pla General Metropolità (PGM) i que se’ls pugui quedar l’escola com a equipament, el centre ha de retornar aquests terrenys en el seu estat original, és a dir, desballestats.

“És absurd tornar el pati, destrossar una infraestructura que ens ha costat uns diners i tornar a muntar el pati d’aquí a un parell d’anys“, afirma Francesc Pérez, president de la Fundació 1957, concessionària dels terrenys on es va construir l’escola. Malgrat la situació rocambolesca, fonts de l’Ajuntament asseguren a betevé que és l’única via legal per donar sortida a aquesta situació i que miraran d’escurçar els terminis el màxim possible.

Les alternatives, dos parcs en construcció

Les famílies i la comunitat educativa es mostren preocupades per la pèrdua d’aquest pati a partir del 8 d’abril. L’alumnat haurà de sortir del centre per fer les estones d’esbarjo i les extraescolars. “Si ens treuen la pista no podrem fer l’esport”, lamenta Sergi Gaya, professor d’esports de l’escola. El districte ofereix com a alternatives dos espais encara en construcció: el nou parc de la Colònia Castells i la pista esportiva que es farà aquest trimestre a la plaça del Carme. De moment, el centre no ho veu clar. “És un daltabaix en l’àmbit pedagògic, no té gaire sentit traspassar tots els alumnes per una activitat de mitja hora o tres quarts”, afegeix Pérez.

La pista blava, en honor a l’hoquei

A banda de les activitats esportives i de pati que es fan dins l’horari escolar, a la pista blava de l’escola s’entrenen també 48 jugadors d’hoquei del Barça Paideia. L’equip ha participat en diverses lligues per a persones amb discapacitat intel·lectual. Gaya considera que “sense el pati no podran seguir perquè és inviable”. La pista de color blau és en honor a l’hoquei. “És l’esport que tanta gent ha practicat en aquesta l’escola”, recorda el professor.

Negociacions i una assemblea

Ara per ara hi ha converses entre el districte i l’escola. Fonts municipals reiteren que la intenció és donar una solució definitiva a l’escola perquè pugui gaudir del pati però abans cal fer aquest retorn per iniciar els tràmits administratius. No quantifiquen quina durada tindran aquestes gestions. Pérez, per la seva banda, apunta que podrien durar un any i mig. Demana “un compromís per escrit” que confirmi la intenció del consistori de tornar el pati al centre.

L’escola, que ara mateix té uns 200 alumnes, ha organitzat una assemblea extraordinària el proper 2 de novembre per informar les famílies de la situació. El centre va arribar a les Corts el curs 2014-2015, després d’un any d’obres i de la cessió de la major part dels terrenys a 75 anys per part del consistori. En el cas dels terrenys del pati, la concessió era de quatre anys, prorrogables a quatre més. Anteriorment havia estat ubicada al carrer de Panamà.