L’onze de setembre de 1968 l’Escola Barrufet va obrir portes. En aquell moment funcionava com a parvulari per a nens i nenes de 2 a 6 anys i s’hi van matricular 35 alumnes. L’objectiu de la Lluïsa, la Teresa i l’Àngels, impulsores del projecte, era trencar amb la línia pedagògica que hi havia a finals dels anys 60. Per això, la participació de les famílies i la comunitat educativa va ser essencial per tirar endavant la iniciativa.

Els pilars del projecte

L’actual directora del centre, la Montse Roig, explica que en aquells anys va ser un projecte molt valent: “Una aposta per l’escola catalana, l’escola coeducativa, laica, molt arrelada al barri i clarament apostant per l’educació pública”. Avui dia l’escola manté els pilars del projecte inicial tot i que esperen continuar evolucionant per adaptar-se a les noves realitats del segle XXI. “Barrufet és una escola viva, una escola que acompanya els infants, una escola on tots som aprenents i no ensenyants, una escola que creix al costat de les criatures i les famílies”, afegeix Roig.

Un projecte educatiu que ha anat canviant de seu

Actualment aquest centre educatiu està situat a l’antiga fàbrica del Vapor Vell, una ubicació que van aconseguir gràcies a la lluita veïnal, però no sempre va ser així. La primera seu de l’Escola Barrufet va ser la planta baixa del carrer de Vallespir, 79. Però l’any 1971, amb l’augment d’estudiants, aquest espai es va començar a quedar petit i van llogar dos pisos al carrers de Robrenyo i del Rei Martí.

Més tard, l’any 1982, van deixar el local de Vallespir per llogar un edifici al carrer de Rossend Arús. Tot i això, per satisfer les noves necessitats del centre amb aquests espais no n’hi havia prou. Gràcies a la lluita veïnal l’any 2000 van inaugurar un nou emplaçament: l’antiga fàbrica tèxtil que el barri reivindicava com a equipament.

El 50è aniversari

Enguany l’escola ha organitzat diverses activitats per celebrar el seu aniversari. Entre d’altres, un dinar de germanor, espectacles per als infants i una exposició que es podrà veure fins al 18 de novembre a la Lleialtat Santsenca.