La crisi sanitària i econòmica que deriva de la pandèmia del coronavirus ha fet més visible una crisi social —que ja existia— però que ara encara és més prominent. Ho constaten les entitats socials, que estan vivint un augment considerable de les peticions d’ajuda. Tant a Càritas com a la Creu Roja s’han triplicat. Ara els demanen ajuda persones que fins a aquest moment no ho havien fet mai.

De donar ajuda, a necessitar-ne

Un any després de l’esclat de la pandèmia, el president de Càritas, Francesc Roig, ha afirmat a l’ACN que la covid ha portat un canvi en el perfil de les persones que recorren a aquesta entitat. Són persones que per exemple tenien un negoci i fins fa poc eren elles les qui donaven ajuda a Càritas. Enguany, s’han trobat que han hagut de tancar el negoci i que necessiten aquesta ajuda.

Que ningú es pensi ara que la vacuna és l’antídot de la pobresa, és el de la malaltia, però no el de la pobresa
Francesc Roig, president de Càritas

Roig també lamenta que s’està “gestionant el mentrestant” i reclama una resposta ferma a la crisi social: una renda garantida de ciutadania “més àgil i eficaç” i un ingrés mínim vital (IMV) que la complementi bé.

Els sensesostre, estigmatitzats i oblidats

D’entre tots els col·lectius, el director d’Arrels, Ferran Busquets, lamenta que el de les persones sense sostre ha estat un dels més invisibilitzats, estigmatitzats i oblidats durant la pandèmia. Després s’ha “reconduït”, ha dit, però molts dels sensesostre es van quedar sense accés a un àpat calent, ha afegit. De fet, el director de l’entitat ha recordat que se’ls va arribar a interposar multes per ser al carrer. Són persones que viuen en situacions extremes i que són més propenses a tenir complicacions en cas de contagiar-se de covid-19, ja que moltes tenen patologies prèvies.

Tot i no tenir xifres oficials, Busquets també ha afirmat a l’ACN que “tot apunta que hi haurà més gent vivint al carrer” i ha afegit que els recursos estan “col·lapsats”. És per això que demana recomptes oficials per conèixer l’abast real de la problemàtica i poder planificar una resposta acurada.

Busquets, sobre els espais que es van obrir per atendre les persones sense llar, com ara el de Fira de Barcelona, diu que “han servit per frenar l’arribada de persones que de sobte s’han trobat sense un lloc on estar”, però insisteix que no són sempre la solució perquè no ofereixen una solució permanent. “Quan obrim espais adients i donem solucions adients, com permanents, les persones que dormen al carrer a la llarga, sense cap dubte, hi accediran“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a