Ara fa 10 anys Marc Lamarca passejava pel barri de Sant Antoni quan va descobrir el passatge de Pere Calders. “Em vaig enamorar del carreró”. Allà li va sorgir l’oportunitat d’adquirir el local de l’antic bar Paloma. S’hi va llançar de cap. “A partir d’aquí ha estat una sorpresa, la gent va reaccionar molt bé des del primer moment”.

Darrere del Calders arriben molts més locals

A la vegada que el Calders, van obrir diversos negocis dedicats a la restauració, com ara el Cafè Federal, que van oferir un punt innovador a la ciutat. Al cap de poc van sorgir molts bars i locals al llarg del carrer del Parlament. Sant Antoni es va convertir en un barri de moda, en un punt d’atracció per a molts barcelonins i, fins i tot, turistes.

Els locals nous no van ser els únics beneficiats d’aquest èxit. Alguns de tota la vida, com la Bodega del Rafael, també van veure com es revitalitzava i es donava una embranzida al seu negoci.

El barri viu una transformació

Tot plegat va comportar una gran transformació al barri: “Pensa que quan vam arribar al passatge de Pere Calders hi havia una fàbrica d’anxoves, un taller mecànic o una fàbrica de botons. Aquí hem viscut la fi de les petites manufactures dins de la ciutat, per donar més espai a l’oci”, explica Marc Lamarca.

La pandèmia els posa a prova

El Bar Calders va obrir en un moment de crisi, i ara li’n toca viure una altra. La pandèmia ha afectat de ple el sector de la restauració, i ells no en són una excepció. Tot i així es mostren esperançats, ja que creuen que la gent té ganes de retrobar-se i fer coses junts. Però no tots els negocis han tingut la mateixa sort. El carrer del Parlament ha vist com aquests últims mesos alguns bars es veien obligats a tancar. Ja hi ha els primers cartells que anuncien que el local es ven o el negoci es traspassa.

El barri no s’ha salvat de l’especulació

Ara, la pandèmia ha fet baixar la massificació que en alguns moments ha viscut la zona, perquè l’interès de la ciutadania també ha comportat un interès immobiliari. El barri no es va salvar de l’especulació. El 2017 els veïns de Fem Sant Antoni denunciaven l’efecte crida que estava vivint el carrer del Parlament. En només tres illes de cases es podien comptar fins a 46 establiments dedicats a la restauració.

Tot plegat ha comportat, fins i tot, que els propietaris d’un dels locals que van ser responsables del boom, com el bar Tarannà, decidissin tancar i marxar de la zona. No els agradava en què s’estava convertint el carrer del Parlament. Creien que s’havia perdut l’essència inicial, en què els bars volien aportar una identitat popular al barri.

Modernització versus monocultiu

Els veïns fan una lectura positiva de la transformació que ha viscut el barri els darrers anys, però amb matisos. D’una banda, celebren l’espai a l’aire lliure que els han atorgat la superilla i la modernització dels carrers. El president de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Pep Sala, recorda l’estat en què es trobava el passatge de Pere Calders anys enrere: “Era un punt conflictiu, estava molt descuidat i s’hi acumulava molta brutícia”, ha explicat.

Ara bé, lamenten que no s’hagi diversificat el teixit comercial del carrer: “Haurien d’haver procurat que hi hagués més varietat de negocis, no només bars i restaurants”, ha dit Sala. De fet, fins i tot algunes grans cadenes de restaurants també van voler instal·lar-hi un dels seus establiments. No tots han funcionat.

L’arribada de la superilla fa guanyar espais als veïns

En mig de tot plegat, el barri i el carrer del Parlament han viscut una altra transformació: l’arribada de la superilla, que ha animat els veïns a passar més estones al carrer. “Quan s’enretiren els cotxes, i a més hi ha una bona combinació de comerços, de seguida els veïns baixen a gaudir del carrer, que té millors condicions que els interiors dels pisos”, explica la urbanista Maria Sisternas, que valora la importància que en aquests espais nous dedicats a la ciutadania hi hagi locals com el Bar Calders, que fan barri i aposten per la qualitat i l’excel·lència.