Set entitats de Ciutat Vella han denunciat aquest dimecres la mala gestió del govern municipal i reclamen un pla estratègic integral per “salvar el cor de la ciutat”. Acusen l’executiu de “deixadesa de funcions” i de no fer res per “aturar la degradació” del districte. Diuen que la situació actual “no es veia des dels anys 70”. Entre les entitats hi ha Amics de la Rambla, Amics i Comerciants de la Plaça Reial, Barna Centre, ACIB (Barceloneta), Born Comerç – artesans, comerciants, emprenedors i veïns, Pelai Centre i Porxos del Port.

Demanen una reunió urgent amb els responsables de la ciutat i llancen un “avís per a navegants” per al futur alcalde o alcaldessa: volen pactar un pla de transformació al districte i no s’aturaran fins aconseguir-lo.

Un “centre arrasat de comerços tradicionals”

Les entitats asseguren que l’àmbit comercial és un dels més afectats i que “el centre està arrasat de botigues tradicionals”. Denuncien que pràcticament tot el que hi ha són botigues de souvenirs i des de Barna Centre, Núria Raja lamenta que fins i tot, molts dels botiguers “no parlen ni espanyol”.

La mobilitat, un dels principals problemes

Una altra de les qüestions que preocupen les entitats és la mobilitat. Gabriel Jané, de Pelai Centre, lamenta que transformacions com la de la via Laietana, dificultaran molt la mobilitat en cotxe, de “mar a muntanya”. Afegeix a més, que “aparcar al pàrquing de la Catedral serà un calvari”. Creuen que Barcelona s’està convertint en “una ciutat dònut, com va passar als anys 60 a Houston”. Jané diu que “cada dia s’estreny més el vehicle privat”. Per tot plegat demanen que se’ls escolti.

Pel que fa a l’habitatge, Amics de la Rambla lamenta que molts veïns decideixen marxar perquè no poden assumir econòmicament les exigències urbanístiques del govern municipal. Reclamen que es canviïn els usos de porteries o la recuperació dels antics colomars per obtenir ingressos que permetin rehabilitar els edificis.

La seguretat, una assignatura pendent

Pel que fa a la seguretat Laura Odriozola, d’ACIB (Barceloneta), assegura que han augmentat molt els furts i denuncia dificultats per posar denúncies a la comissaria de Ciutat Vella. “Hi ha cues de dues i tres hores i a la mateixa cua hi ha els denunciants i els denunciats”. Afegeix que en molts casos la Guàrdia Urbana “ja ni ve en cas de furts” i que si el cas arriba a judici, “no serveix de res”. Afirmen que fins al tercer trimestre del 2022, es van comptabilitzar un total de 9.641 robatoris amb violència a Barcelona.

També lamenten l’augment de persones que dormen al carrer. “La indigència s’ha cronificat i el 28 % es concentra a Ciutat Vella”. Reclamen “un actuació urgent d’afers socials per restablir l’ordre públic i evitar els escenaris inhumans al centre”.