La inseguretat i la neteja encapçalen la llista dels problemes més greus que té Barcelona als ulls dels veïns, segons l’Enquesta de serveis municipals 2022. De fet, totes dues problemàtiques preocupen més barcelonins que un any enrere. Si bé el 2021 la inseguretat era el primer problema amb un 14,5 % de les respostes, ara ho és amb un 19,1 %. Pel que fa a la neteja, passa de quarta posició l’any passat (6,9 %) a segona problemàtica aquest 2022, amb un 12,4 % de les respostes.

L’accés a l’habitatge ocupa el tercer lloc de problemes de ciutat, amb un 6,7 % (l’any passat ocupava la segona posició, amb un 7,4 %), seguit de la contaminació i el medi ambient (5,8 %) i la congestió de trànsit (5,5 %). En l’àmbit de Barcelona, la petició principal que els ciutadans fan a l’Ajuntament és que millori la neteja (11,5 % de les respostes) i la seguretat (10,6 %).

accident barcelona

Quan se li ha preguntat per les dades, el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha assegurat que “som moderadament optimistes” per dues raons: la primera, que el problema més greu en àmbit espanyol (els aspectes polítics) aglutina el 27,2 % de les respostes i la segona, que l’enquesta coincideix amb un moment de crisi: “És lògic que les valoracions sobre qualsevol cosa que té a veure amb la vida en comú se’n ressentin”.

Principals problemes per districtes

L’enquesta, feta a 6.000 veïns de tota la ciutat, també posa de manifest els problemes més greus per a cada districte. La inseguretat es manté com a problema que preocupa més districtes, en concret Ciutat Vella (41,1 %), Nou Barris (25,5 %), Sant Martí (25,2 %), Sants-Montjuïc (21,9 %), Sant Andreu (20,7 %) i Horta-Guinardó (18,6 %).

Als tres districtes restants la inseguretat és sobrepassada o bé per la neteja —tant a les Corts (15,4 %) com a Sarrià – Sant Gervasi (15,3 %)— o bé pel soroll —a l’Eixample (13,8 %).