Una dona neteja una habitació de l'UCI
Foto: Francisco Àvia

Prop de 40 associacions de dones i entitats del tercer sector s’han unit per reclamar mesures econòmiques i socials que ajudin a pal·liar la crisi derivada del coronavirus amb perspectiva de gènere. Alerten que si no hi ha un canvi de paradigma i una aposta per la igualtat “les grans damnificades, una altra vegada, seran les dones”.

“Nous lideratges”

En el document Declaració Feminista davant la Crisi Provocada per la Covid-19 asseguren que la situació actual ha fet evident qui sosté la societat, que en un 70 % apunten depèn de la feina de les dones. Per contra, segons el text, les preses de decisions depenen majoritàriament d’homes. Per això —asseguren—  és el moment de “nous lideratges i canvis profunds en l’organització social”.

Comitè feminista

Les associacions i entitats reivindiquen la creació d’un comitè feminista que garanteixi la perspectiva de gènere en totes les decisions que es prenguin. A més també demanen mesures urgents com ara la segregació de les dades sobre l’afectació de la covid-19 per sexes, quantificar els homes i les dones que ocupen els serveis essencials o calcular quina bretxa salarial existeix.

Nou propostes per pal·liar la crisi

En la declaració, que s’ha fet pública aquesta setmana a través de les xarxes socials, també es proposen nou mesures per pal·liar la crisi econòmica i social. Destaquen una renda mínima per a mares en risc de pobresa, escoles bressol gratuïtes, la reducció de la jornada laboral per repartir millor l’ocupació o garantir la conciliació, un comitè per fer seguiment de l’aplicació de la llei d’igualtat o la paritat en totes les organitzacions i comitès de decisió.