Aquest divendres a la tarda s’ha acabat el malson per a un grup de 25 catalans que havien quedat atrapats a les Filipines arran de la crisi del coronavirus. Després d’un viatge de dos dies, finalment han arribat a l’estació de Sants després que el seu vol provinent de Manila hagi aterrat al matí a Madrid. En total 160 espanyols i un centenar de persones d’altres països com França, Itàlia o Portugal han pogut tornar a casa en un avió comercial gestionat per l’ambaixada espanyola.

Un mes de gestions per poder tornar

El periple ha estat de tot menys fàcil. Molts d’ells, la majoria persones que es trobaven fent turisme o voluntariat a les Filipines, van veure com se’ls cancel·laven tots els vols per poder tornar a casa quan va esclatar la crisi de la covid-19. Això passava a mitjans de març i han necessitat setmanes perquè, finalment, el Govern espanyol els hagi pogut trobar una solució.

En Xavier Carbonell, un jove biòleg marí que havia viatjat a Filipines per trobar feina, és un dels que ha pogut tornar. Explica que un cop van veure que l’ambaixada no els repatriaria, van començar a pressionar perquè se’ls facilités un vol comercial a un preu assequible que, finalment, no va supera els 900 € (hi ha una part que ha quedat pendent de pagament). Per poder organitzar el vol, però, primer van haver de respondre a una enquesta per correu electrònic i apuntar-s’hi sense saber-ne la data de sortida. A més, les autoritats de Filipines també els van exigir tenir prèviament reservat tot el trajecte intern pel país fins a la capital, Manila, a banda d’un un certificat de quarantena i un altre certificat mèdic.

“Ens han ruixat amb líquid desinfectant”

En Xavier va sortir de l’illa de Malapascua a les 8 del matí de fa dos dies, el 22 d’abril, en un ferri, després ha agafat un vol intern fins a Manila, on ha passat la nit en un hotel fins a agafar l’avió cap a Madrid, on finalment han aterrat a quarts de 10 del matí. Durant aquests dos dies l’ha escortat la policia, l’han ruixat amb desinfectant diverses vegades i li han pres la temperatura.

Amb l’arribada del coronavirus, el president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va ordenar a les forces de seguretat que disparessin a matar a tot aquell que es saltés el confinament. Amb unes mesures de quarantena molt estrictes i sense sanitat pública l’única opció, assegura Carbonell, era marxar. Finalment, ho han aconseguit.