Una de les taules reservades del restaurant 7 Portes

El gremi de restauradors demana a l’Ajuntament i els grups de l’oposició un pla de rescat urgent per salvar el sector de la crisi econòmica provocada pel coronavirus. Reclamen mesures similars a les que han posat en marxa altres ciutats espanyoles, com ara incrementar el nombre de taules a les terrasses, eliminar taxes o adaptar l’import dels impostos a la situació postcoronavirus.

“Negocis tocats de mort”

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha assegurat que l’anul·lació del Mobile, la Setmana Santa o la desaparició del turisme internacional han deixat “els negocis tocats de mort“. Per fomentar la reactivació econòmica i evitar el tancament de bars i restaurants, el gremi ha iniciat aquest divendres una ronda de contactes amb el govern municipal i els grups de l’oposició. Són unes trobades que arriben després que el sector lamentés la lentitud de l’Ajuntament a l’hora de prendre mesures.

Més terrasses

Seguint l’exemple de Madrid o Sevilla, una de les propostes que volen tirar endavant és l’increment de la superfície de les terrasses de tal manera que hi pugui haver més taules i més separació entre si. Així “es compensaria la reducció de l’aforament interior i els clients se sentirien més còmodes”, afirma Pallarols.

Eliminació de taxes

La segona de les demandes és leliminació de taxes des de la declaració de l’estat d’alarma fins a finals d’any. Així ho han fet ja diversos ajuntaments com el de Palma. “És obvi que és una decisió traumàtica per als ens locals, però es pren d’acord a un benefici major: evitar el tancament massiu de negocis i la destrucció d’ocupació”, considera el director del gremi. I afegeix que si ajuntaments petits poden deixar d’ingressar tributs, com pot ser que “Barcelona no pugui?”

Modificació de les ordenances fiscals

Finalment, els restauradors demanen l‘anul·lació de l’increment de la taxa de terrasses aprovat a finals del 2019 i fixar un nou import “més raonable i de manera consensuada amb el sector” per tal d’ajustar-lo a la nova situació econòmica derivada de la crisi del coronavirus. Aquesta proposta ja va ser plantejada per Ciutadans i el PP durant el darrer plenari municipal.